Субота, 27.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 
Головна » 2015 » Липень » 26 » За результатами пленуму Вищого господарського суду України
13:54
За результатами пленуму Вищого господарського суду України

09 липня 2015 року відбулося чергове засідання пленуму Вищого господарського суду України (далі - Пленум), на яке було запрошено керівництво місцевих та апеляційних господарських судів України. У роботі Пленуму також взяли участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько, проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок та член Вищої ради юстиції Наталія Волковицька.

Відкриваючи засідання, Голова Вищого господарського суду України (далі - ВГСУ) Богдан Львов з нагоди Дня Конституції України вручив заступнику Голови ВГСУ у відставці Віктору Москаленку орден "За заслуги" ІІІ ступеня, подякувавши за значний особистий внесок у розбудову господарського судочинства, вагомі трудові здобутки і високий професіоналізм (Указ Президента України №367/2015).

Доповідаючи "Про підсумки роботи господарських судів у першому півріччі 2015 року", згідно з порядком денним Пленуму, Голова ВГСУ зазначив, що з часу проведення попереднього Пленуму в березні цього року в нашій державі відбулося чимало важливих змін. Зокрема, прийняті важливі законодавчі акти, запрацювали Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада юстиції тощо. На черзі прийняття істотних змін до процесуальних кодексів та конституційна реформа, процес підготовки до якої з кожним днем все більше привертає до себе учасників з істотно відмінними міркуваннями та баченнями кінцевого результату.

Богдан Львов наголосив, що, незважаючи на суспільно-політичні події, які відбуваються в державі, пріоритетними залишаються якість та строки розгляду справ. І саме підвищення якості правосуддя є головною метою реформи судочинства та суміжних правових інститутів. За словами очільника ВГСУ, на переконання переважної більшості науковців та юристів-практиків, збереження спеціалізованих судів якнайкраще сприятиме її забезпеченню. На користь спеціалізації говорять також і європейські рекомендації. Спеціалізація судів - це найвища форма спеціалізації суддів і міжнародний досвід. "Так, не у всіх країнах є спеціалізовані суди, оскільки це затратно, проте ні одна країна, запровадивши спеціалізацію судів, не відмовляється від неї. Крім того, об'єднання під одним дахом кілька судів із збереженням процесуальних кодексів не вирішить питання розмежування юрисдикцій".

Водночас він нагадав, що головним чинником підвищення якості правосуддя є добросовісне виконання кожним суддею своїх службових обов'язків, ретельне вивчення матеріалів кожної справи та відповідальність за результати власної праці. Так, за підсумками роботи у першому півріччі 2015 року найкращих показників якості розгляду справ досягнуто господарськими судами Кіровоградської, Чернівецької, Чернігівської та Волинської областей і Дніпропетровським апеляційним господарським судом.

Щодо судового збору, то протягом звітного періоду до спеціального фонду Державного бюджету України за розгляд справ у касаційній інстанції заявниками сплачено 19,1 млн. грн. судового збору, сума якого збільшилась на 30,2% порівняно з 14,6 млн. грн. у І півріччі 2014 року.

Звертаючись до присутніх голів апеляційних та місцевих господарських судів, очільник ВГСУ наголосив на важливості організації належної роботи в судах, зокрема, запровадження нових форм і методів роботи. На його переконання, з метою забезпечення належного рівня судочинства в системі господарських судів, однакового і правильного застосування норм чинного законодавства, єдності судової практики необхідно постійно спрямовувати зусилля суддів на підвищення відповідальності за результати своєї роботи, обговорювати питання практики застосування законодавства на нарадах і семінарах, з'ясовувати причини, що стали підставою для скасування судового рішення, своєчасно знайомитися з практикою вирішення спорів Верховним Судом України та ВГСУ, систематично вивчати та узагальнювати практику вирішення спорів, тісно координувати свою роботу з ВГСУ, брати участь у підготовці проектів відповідних роз'яснень з питань застосування чинного законодавства тощо.

Разом з тим, апеляційні господарські суди та судові палати ВГСУ повинні постійно надавати господарським судам нижчого рівня методичну допомогу з питань застосування норм матеріального і процесуального права у вирішенні господарських спорів.

Наостанок Богдан Львов підкреслив, що нашим пріоритетними завданнями залишаються забезпечення справедливого, ефективного, якісного правосуддя та підвищення рівня довіри громадськості до господарських судів.

Доповідь Голови ВГСУ "Про підсумки роботи господарських судів у першому півріччі 2015 року" було взято до відома.

Також присутні заслухали та взяли до відома інформацію секретаря Пленуму Лариси Рогач про хід виконання постанови Пленуму від 05.03.2015 № 1 "Про підсумки роботи господарських судів України в 2014 році та завдання на 2015 рік".

Крім того, було внесено зміни до персонального складу Науково-консультативної ради при ВГСУ та постанови Пленуму від 10.07.2014 № 4. Зокрема, до персонального складу Науково-консультативної ради при ВГСУ включено кандидата юридичних наук, доцента, старшого наукового співробітника Науково-дослідного Інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака Національної академії правових наук Олександра Онуфрієнка, секретарів І і ІV судових палат ВГСУ Валерія Картере та Сергія Бондаря, виключено Ігоря Бенедисюка та Ларису Іванову.

У свою чергу заступник Голови ВГСУ Геннадій Кравчук озвучив пропозиції ВГСУ щодо вдосконалення конституційного регулювання питань здійснення правосуддя та функціонування судової влади. Зокрема, на переконання ВГСУ, внесення змін до Конституції України щодо організації системи органів судової влади та їх функціонування має бути виваженим та підпорядкованим гарантіям права кожного на справедливий суд, забезпечення доступу до правосуддя, реалізації принципів верховенства права та правової визначеності. Оновлення конституційних приписів має ґрунтуватися на положеннях Загальної декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, рекомендаціях Ради Європи та її органів, ураховувати зобов'язання України, закріплені в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, і орієнтуватися на довгострокові перспективи розбудови держави, євроінтеграційні процеси розвитку правового регулювання суспільних відносин. У зв'язку з цим ВГСУ висловив пропозиції щодо юрисдикції судів, побудови національної судової системи, спеціалізації судів, деполітизації діяльності судових органів та вдосконалення конституційних засад судочинства. Зазначені пропозиції ВГСУ були одностайно схвалені членами Пленуму.

Питання порядку денного Пленуму викликали жваве обговорення як членами Пленуму, так і запрошеними гостями.

 

Відділ міжнародно-правового співробітництва та зв'язків зі ЗМІ

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 464 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz