П`ятниця, 26.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

 
Головна » 2015 » Січень » 24 » Відкрите звернення Вищого адміністративного суду України
13:05
Відкрите звернення Вищого адміністративного суду України

Відкрите звернення Вищого адміністративного суду України до правоохоронних органів, органів суддівського самоврядування, міжнародних інституцій щодо неприпустимості грубого втручання у правосуддя та тиску на суддів

19-20 січня 2015 року у засобах масової інформації з’явилися численні публікації та відеосюжети з коментарями народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва щодо розгляду судової справи про поновлення на посаді працівника прокуратури, у яких пан Соболєв висловлює відверті погрози на адресу суддів адміністративних судів.

Так, зокрема, народний обранець, коментуючи судове засідання Харківського апеляційного адміністративного суду в цій справі, яке відбулося 19 січня ц.р., повідомив засобам масової інформації, що у разі неможливості «вирішити цю справу через судову систему – судді будуть вилітати з вікон».

 Вищий адміністративний суд України розцінює таку заяву на адресу суддів як пряму погрозу фізичною розправою та намагання вплинути на подальші судові рішення адміністративних судів.

 З повагою і розумінням ставлячись до громадської думки, а також враховуючи ті непрості політичні процеси, які відбуваються сьогодні в країні, Вищий адміністративний суд України наголошує на неприпустимості грубого втручання у діяльність судів та суддів органів законодавчої і виконавчої влади, їхніх окремих представників та будь-кого іншого у будь-який спосіб.

 Здійснення безпосереднього тиску на суддів та намагання вплинути на судове рішення в такий ганебний спосіб є відвертим викликом усій судовій системі.

 Подібні безвідповідальні висловлювання підривають основоположні принципи незалежності судових органів та правосуддя, порушують міжнародні норми і стандарти, у яких, зокрема, йдеться про обов’язок державних органів, з одного боку, поважати незалежність судів і суддів, а з іншого – утримуватися від дій, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї. Суди ж повинні вирішувати справи без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонукань, тиску, погроз або прямого чи непрямого втручання.

Незалежність судової влади у всьому цивілізованому світі визнається головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства і держави. Намагаючись погрозами примусити суддів до ухвалення потрібних окремим особам рішень, ці особи погрожують верховенству права та демократії, які поступово утверджуються в нашій країні, але ризикують так і залишитись нездійсненним прагненням нашого суспільства.

Звертаємо увагу на те, що подібні ситуації, коли посадовці погрожують суддям, перешкоджають виконанню основної функції адміністративних судів – захисту прав та  інтересів особи у відносинах із державою.

Враховуючи ситуацію, що мала місце у Харкові, Вищий адміністративний суд України звертається до правоохоронних органів з вимогою з’ясувати всі обставини цього випадку та надати правову оцінку діям посадових осіб, які чинили незаконний вплив на суди і суддів.

Вищий адміністративний суд України закликає Раду суддів України порушити питання про формування консолідованої позиції усієї судової системи щодо захисту від зазіхань на її незалежність з боку посадових осіб. Суддівський корпус повинен згуртуватися та не допустити того, щоб подібні методи впливу на суддів стали звичними для нашої держави.

З метою захисту незалежності судової системи Вищий адміністративний суд України звертається також до міжнародних інституцій, покликаних сприяти забезпеченню захисту демократичних цінностей у світі, серед яких одне з провідних місць посідає право особи на ефективний судовий захист справедливим, незалежним та неупередженим судом, з проханням дати оцінку ситуації, що мала місце у Харкові.

Наголошуємо, що представники судової системи готові до реформування та вжиття заходів з метою відновлення довіри суспільства до судів, але такі важливі та необхідні процеси не повинні супроводжуватися відвертим нехтуванням авторитетом судової влади та тиском на суддів.


Голова Вищого адміністративного суду України                                                     О.М. Нечитайло

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 428 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz