Субота, 27.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
Головна » 2015 » Травень » 9 » Українська делегація ознайомилася з європейським досвідом проведення люстрації
09:31
Українська делегація ознайомилася з європейським досвідом проведення люстрації

Наприкінці квітня українська делегація, до складу якої входила і суддя ВССУ, член Вищої ради юстиції Алла Олійник, перебуваючи із навчальним візитом у столиці Чеської Республіки місті Празі, ознайомилася з провідною практикою країн Європи у сфері проведення люстрації і перевірок державних службовців та суддів. Захід було організовано Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

У рамках візиту учасники делегації відвідали інституції, які проводили люстрацію, зокрема Парламент Чехії, Офіс із розслідування та документування злочинів комунізму, Підрозділ з виявлення корупції та фінансових злочинів, Архіви спеціальних служб Інституту вивчення тоталітарних режимів. Представники цих установ поінформували про діяльність щодо боротьби із корупцією та організованою злочинністю, результати розгляду справ про злочини комунізму в Чехії тощо.

Детально про історію проведення процесу люстрації в Чеській Республіці, про особливості чеського люстраційного законодавства  розповів засновник та колишній керівник Інституту вивчення тоталітарних режимів Павел Жачек.

Важливу роль у питаннях про скасування чи обмеження люстрації у справах щодо неконституційності люстраційних законів відіграє Конституційний Суд Чеської Республіки. Так, колишній суддя цієї установи повідомив, що Конституційний Суд свого часу неодноразово розглядав справи щодо неконституційності люстраційних законів, та розповів про практику в цих справах.

Делегація також ознайомилася з судовою практикою Міського суду міста Праги та дізналася про роль судів у процесі оскарження результатів люстрації.

Про роботу Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки, зокрема щодо проведення люстраційних процедур, розповів колишній міністр внутрішніх справ Чеської Республіки. Також він поінформував про проект «Відкрите минуле» і заснування інституцій, відповідальних за перевірки й люстрацію.

Безумовно, такі зустрічі є важливими та інформативними, а надто – коли країна потребує змін. Можливість ознайомитися з історією люстрації та люстраційним законодавством, роботою установ, які здійснювали цей процес, дізнатися про практику проведення перевірок державних службовців і суддів, поспілкуватися з експертами у цій сфері дає поштовх новим ініціативам та впровадженню найкращої світової практики в країні.

Переконані, що вивчення та врахування подібного міжнародного досвіду, зокрема країн Європи, стане передумовою для проведення позитивних змін в Україні.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 402 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz