П`ятниця, 26.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

 
Головна » 2015 » Квітень » 5 » У Харківському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл на тему «Особливості розгляду справ про банкрутство»
19:21
У Харківському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл на тему «Особливості розгляду справ про банкрутство»

27 березня 2015 року в новому сучасному приміщенні Харківського апеляційного господарського суду відбувся розширений круглий стіл на тему «Особливості розгляду справ про банкрутство». Захід відкрив голова Харківського апеляційного господарського суду Павло Тихий, який побажав його учасникам плідної праці.

У свою чергу, заступник голови Харківського апеляційного господарського суду Олексій Крестьянінов відмітив, що вказаний захід є значною за своїм масштабом подією, оскільки до участі в ньому були запрошені судді місцевих господарських судів Донецької, Запорізької, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей, Донецького та Харківського апеляційних господарських судів, а також Вищого господарського суду України (далі - ВГСУ), які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство та своєю присутністю забезпечили представництво всіх трьох судових інстанцій господарської «вертикалі», охопивши більшу частину Лівобережної України.

Варто зауважити, що, незважаючи на складну ситуацію, яка склалася на Сході України у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, судді господарських судів, котрі опинилися на захопленій території, взяли активну участь у роботі круглого столу. Таке широке представництво дало змогу учасникам заходу обговорити найбільш актуальні проблемні питання, що постали в судовій практиці більше ніж за два роки з часу набрання чинності (19 січня 2013 року) Законом України від 22 грудня 2011 року № 4212-VI «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яким названий Закон було викладено в новій редакції.

Важливою для учасників заходу була участь суддів третьої судової палати ВГСУ Ірини Панової (секретар палати) та Володимира Погребняка, оскільки саме від них колеги з місцевих та апеляційних господарських судів отримали відповіді на найбільш гострі питання, які виникають під час розгляду справ про банкрутство. У своїх доповідях вони звернули увагу учасників круглого столу на тенденції розвитку законодавства про банкрутство та правові позиції суду касаційної інстанції щодо окремих питань, які виникають у судовій практиці.

Ґрунтовними були доповіді суддів другої спеціалізованої судової палати Харківського апеляційного господарського суду, в яких йшлося про окремі правові інститути банкрутства. Зокрема, суддя Олена Пуль окреслила основні проблеми, що виникають під час розгляду в справі про банкрутство заяв арбітражних керуючих та кредиторів про визнання недійсними правочинів (договорів) та спростування майнових дій боржника відповідно статті 20 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також спорів, пов'язаних з відмовою від правочинів, невиконаних повністю або частково.

Жваве обговорення викликали доповіді суддів апеляційної інстанції Олексія Плахова щодо проблемних питань, які виникають у зв'язку з продажем майна боржника в процедурах банкрутства, а також Ярослави Білоусової (секретаря другої судової палати) про особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, згідно зі статтею 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя Харківського апеляційного господарського суду Лариса Бородіна у своєму виступі окрему увагу приділила питанням визначення процесуального статусу деяких учасників у справі про банкрутство, а суддя цього ж суду Ольгв Шевель розповіла про особливості санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство за новою редакцією Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Під час круглого столу судді обмінялись думками щодо висвітлених питань, відмітили важливість проведення таких заходів для формування єдиної практики застосування законодавства про банкрутство.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 407 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz