Неділя, 28.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

 
Головна » 2014 » Липень » 19 » Судді ВССУ узагальнили практику розгляду справ із застосуванням Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти викрадення дітей
10:51
Судді ВССУ узагальнили практику розгляду справ із застосуванням Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти викрадення дітей

7 липня 2014 року на нараді суддів судової палати у цивільних справах  ВССУ обговорено узагальнення судової практики щодо розгляду судами справ із застосуванням Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, підготовлене суддями судової палати у цивільних справах Дмитром Луспеником та Оленою Євтушенко.

Метою узагальнення, зазначила суддя Олена Євтушенко, є аналіз та вивчення справ із застосуванням зазначеної Конвенції при вирішенні спорів щодо забезпечення повернення дітей, яких незаконно вивезено або які незаконно утримуються, виявлення проблемних питань, пов’язаних із застосуванням норм міжнародного права, та надання пропозицій щодо заходів, необхідних для формування єдиної судової практики з цих правовідносин.   

Головною перевагою Гаазької Конвенції є можливість захистити дитину, її права, а також забезпечити мінімізацію негативного впливу на неї від протиправного вивезення або утримання, гарантувати право кожної дитини на стабільні умови життя.

Відповідно до результатів проведеного узагальнення суди України переважно дотримуються вимог норм матеріального та процесуального права при розгляді справ у спорах про забезпечення повернення дитини до постійного місця проживання відповідно до Гаазької Конвенції.

Водночас практика розгляду справ зазначеної категорії свідчить про існування певних проблем, пов’язаних з нерозумінням суддями положень Гаазької Конвенції та неправильним застосуванням під час прийняття рішень. Так, суди, розглядаючи такі справи, не завжди чітко визначаються з тим, які саме обставини мають значення для правильного вирішення справи, не зосереджують увагу на відмінності цих справ від тих, що випливають із сімейних правовідносин і стосуються участі батьків у вихованні дітей та визначенні місця їх проживання, не завжди достатньо повно з’ясовують фактичні обставини справи.

Суддя Дмитро Луспеник звернув увагу на те, що судді не завжди правильно визначають предмет доказування у зазначеній категорії спорів і замість умов, передбачених Гаазькою конвенцією, беруть до уваги, як правило, положення СК України, ст. 6 Декларації прав людини, які регулюють зовсім інші правовідносини. Також судами нерідко допускаються помилки при визначенні правового статусу Міністерства юстиції України та його територіальних підрозділів, які пред’являють такі позови. 

З огляду на це в узагальненні приділено увагу правовому врегулюванню справ щодо незаконного утримання (переміщення) дітей згідно з Гаазькою Конвенцією, особливостям провадження справ з іноземним елементом, повноваженням Міністерства юстиції України як центрального органу для виконання передбачених цією Конвенцією функцій. Крім того, узагальнено особливості розгляду справ та ухвалення судового рішення, визначені законом підстави для відмови у задоволенні позовних вимог, а також напрацьовано висновки та пропозиції щодо заходів з метою забезпечення єдності судової практики з цих правовідносин.  

Зазначене узагальнення, яке було проведено на підставі судових рішень та витребуваних справ, розглянутих судами першої та апеляційної інстанцій, буде направлено заінтересованим суб’єктам для надання відповідних пропозицій та направлено Пленуму ВССУ для затвердження.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 405 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz