Неділя, 28.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

 
Головна » 2014 » Липень » 19 » Рада Європи занепокоєна станом здійснення судової реформи в Україні
10:54
Рада Європи занепокоєна станом здійснення судової реформи в Україні

На цьому наголосив під час зустрічі 15 липня 2014 року з Головою Верховного Суду України Ярославом Романюком директор Генерального департаменту прав людини Ради Європи, Спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи Крістос Джакомопулос.

Метою зустрічі було ознайомлення з ходом здійснення в Україні судової реформи, з’ясування причин її прогальмовування, обговорення можливостей надання допомоги Радою Європи у цій сфері.

Ярослав Романюк подякував пану Джакомопулосу за ініціативу зустрічі й готовність Ради Європи сприяти судовій владі України в її прагненні до оновлення й переформатування. На переконання Голови Верховного Суду України, наразі Україна має історичний шанс провести не санітарний ремонт судової системи, а здійснити її глибинне реформування, з тим, щоб судова система стала ефективнішою, а суди – доступнішими для людей.

Саме тому, поінформував Ярослав Романюк, Верховний Суд України не міг залишатися осторонь цього важливого процесу і надав Тимчасовій спеціальній комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України свої пропозиції, затверджені на Пленумі Верховного Суду. Ці пропозиції, наголосив Ярослав Романюк, базуються на рекомендаціях Комітету Міністрів Ради Європи, висновках Консультативної ради європейських суддів та Венеціанської комісії, рішеннях Європейського суду з прав людини і водночас враховують реалії сьогодення України, рівень життя населення та рівень його правової освіченості, особливості менталітету.

Голова Верховного Суду висловив сподівання, що за підтримки Ради Європи Україні вдасться реформувати судову систему, закласти необхідні конституційні зміни.

Рада Європи, її провідні правничі інституції надають питанням забезпечення незалежності судової влади й ефективності здійснення судочинства надзвичайної ваги, зауважив пан Джакомопулос. Тож факт, що в запропонованому проекті змін до Конституції України не знайшлося місця для розділу «Правосуддя», викликає занепокоєння. Адже визначення засадничих основ діяльності судової системи є важливим фундаментом функціонування будь-якого демократичного суспільства, підкреслив директор Генерального департаменту прав людини Ради Європи.

З огляду на це Рада Європи готова надавати Україні всіляку допомогу, запевнив Крістос Джакомопулос. Проте зауважив, що інерція реформ, яка відчувається упродовж певного часу в Україні, здатна перетворитися на загрозу цим реформам.

На думку Ярослава Романюка, надзвичайно актуальним є широке обговорення назрілих проблем, залучення до цього процесу представників законодавчого органу, суддівського корпусу, громадянського суспільства, міжнародних експертів і вироблення спільних пропозицій.

Ефективним майданчиком для такого професійного обміну думок може стати проект Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні», що діє наразі в Україні, сказав присутній на зустрічі менеджер проекту Андрій Кавакін. Він запропонував відповідно скоординовувати спільну діяльність у цьому напрямі, активізувати зусилля в тих сегментах, що потребують особливої уваги.

У зустрічі також взяли участь начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар, керівник прес-служби Людмила Момот.

Переклад забезпечували головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Микита Коваль та Сергій Колесник.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 484 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz