П`ятниця, 26.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

 
Головна » 2014 » Вересень » 14 » Представники ВССУ та європейські експерти обговорили міжнародний досвід проведення перевірки державних службовців
16:44
Представники ВССУ та європейські експерти обговорили міжнародний досвід проведення перевірки державних службовців

Під час робочої зустрічі заступник Голови ВССУ Станіслав Кравченко та суддя судової палати у кримінальних справах Володимир Колесниченко обговорили з міжнародними експертами, а також представниками Проекту USAID «Справедливе правосуддя» питання щодо перевірки державних службовців.

Делегацію експертів представляли керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, його заступник Наталія Петрова, польський експерт з питань люстрації Радослав Петерман, чеський експерт з питань люстрації Павел Жачек, радник з правових питань Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Анна Сухова та координатор Фундації «Відкритий діалог» Агнешка Пясецька. Від ВССУ участь у заході також взяли начальник управління правової роботи Расім Бабанли, начальник відділу міжнародно-правового співробітництва Михайло Вайнагій та начальник відділу прес-служби Ніла Мартинюк.

Як наголосив Станіслав Кравченко, вітаючи учасників зустрічі, досвід європейських країн є надзвичайно важливим у процесі реформування судової системи України, зокрема у питаннях відновлення довіри до суду.

Тож заступник керівника відділу перевірок Комісії з розслідування злочинів проти польського народу Інституту національної пам'яті Радослав Петерман розповів про запровадження люстраційної моделі у Польщі, зазначивши, що для його країни цей період був не тільки часом розвитку демократичних інститутів, динамічних економічних реформ та інтеграції до Європейського Союзу, а й періодом зведення рахунків з авторитарним минулим. За його словами, існує кілька причин здійснення перевірки державних службовців, зокрема це реформа державних інституцій, попередження порушень прав людини в подальшому і відповідальність за вчинені дії. Як повідомив експерт, 11 квітня 1997 року був прийнятий перший в Польщі закон про перевірку щодо розкриття інформації про роботу, службу чи співпрацю із службою державної безпеки у 1944-1990 роках. Особи, на яких розповсюджувався закон про перевірку, повинні були подати декларацію із зазначенням інформації про те, чи співпрацювали вони зі службою безпеки Польської народної республіки.

Процес здійснення перевірки, зауважив пан Петерман, був довготривалим, але зараз прийнятий закон цілком відповідає нормам національного законодавства і європейським вимогам.   

Водночас він висловив сподівання, що польський досвід сприятиме удосконаленню й ефективному впровадженню прийнятих в Україні законів щодо відновлення довіри до судової влади.  

Свою думку щодо реалізації закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» висловив суддя ВССУ Володимир Колесниченко, зазначивши, що прийнятий закон, на жаль, не забезпечує проведення реальної люстрації в судовій системі. «Очищення органів державної влади має відбуватися комплексно, при чіткому громадському контролі. Люстрація не повинна бути розправою над людиною, яка виконувала свої професійні обов’язки. Вважаю, питаннями перевірки суддів повинна займатися Вища рада юстиції, або інший відповідний орган, більшість в якому становитимуть судді, але за обов’язкової участі представників громадськості», – підкреслив Володимир Колесниченко. За його словами, представники судової влади наразі активно співпрацюють з законодавцем для удосконалення норм закону й ефективного його впровадження.  

Продовжити дискусію із зазначених питань учасники зустрічі матимуть можливість під час круглого столу на тему «Люстрація: міжнародний досвід та перспективи в Україні», організованого Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» у співпраці з Фундацією «Відкритий діалог». Захід відбудеться 11 вересня 2014 року в готелі «Президент».  

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 330 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz