П`ятниця, 26.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

 
Головна » 2015 » Березень » 29 » На черговому засіданні пленуму ВССУ підведено підсумки роботи судів цивільної та кримінальної юрисдикцій у 2014 році
13:56
На черговому засіданні пленуму ВССУ підведено підсумки роботи судів цивільної та кримінальної юрисдикцій у 2014 році

Засідання пленуму відбулося 20 березня 2015 року. Учасники заслухали інформацію про хід виконання постанов пленуму ВССУ щодо стану здійснення правосуддя судами цивільної та кримінальної юрисдикції. Ці питання у своїй доповіді висвітлив секретар пленуму ВССУ Дмитро Луспеник. За його словами, статистичні дані свідчать, що робота судів загальної юрисдикції останнім часом дещо покращилася. «Це пов’язано не лише з нашим контролем ситуації, контролем з боку керівництва ВССУ, а й завдяки практичній та методичній допомозі, яку ми регулярно надаємо, у тому числі з виїздом до апеляційних судів, – підкреслив доповідач. – При цьому апеляційні суди позитивно реагують на наш контроль та регулярно повідомлять ВССУ про хід виконання постанов пленуму про стан здійснення правосуддя в державі».

Що стосується забезпечення єдності судової практики, то, крім надання методичної допомоги судам, важливе значення мають постанови пленуму. У минулому році, поінформував Дмитро Луспеник, було прийнято 15 постанов, зокрема у 6 постановах затверджено проведені узагальнення судової практики з певних категорій справ та надіслано до судів для врахування в роботі, 6 постанов стосувалися роз’яснення норм законодавства, також було одне звернення до КСУ через ВСУ.

Детально про підсумки роботи судів цивільної та кримінальної юрисдикцій у 2014 році доповіли Голова ВССУ Борис Гулько та його заступники Станіслав Кравченко, Марина Червинська і Євген Літвінов.

Голова ВССУ зупинився на окремих проблемних питаннях та характерних особливостях діяльності ВССУ у 2014 році.

Так, за його словами, впродовж 2014 року у ВССУ фактично здійснювали правосуддя 92 судді, з них 51 суддя в складі судової палати у цивільних справах та 41 суддя в складі судової палати у кримінальних справах.

Вперше за чотири роки діяльності ВССУ, зазначив його керівник, кількість матеріалів, які надійшли на розгляд зменшилась – надійшло майже 90 тис. касаційних скарг, справ (з урахуванням витребуваних), заяв, клопотань щодо визначення підсудності у цивільних справах та клопотань (подань) про направлення справ (кримінальних проваджень), що на 10 тисяч менше ніж у 2013 році. Очевидним є те, підкреслив Борис Гулько, що зазначене зменшення відбулось внаслідок припинення здійснення правосуддя судами, розташованими на території Автономної Республіки Крим, Луганської, Донецької областей.

Однак, незважаючи на зменшення абсолютної кількості матеріалів, які надійшли на розгляд ВССУ, вкрай великим, наголосив доповідач, залишається середньомісячне навантаження на суддів обох палат. Так, середньомісячне надходження на кожного фактично працюючого суддю судової палати у цивільних справах у звітному періоді становило 125 касаційних скарг, справ та заяв, судової палати у кримінальних справах – 43 справи і матеріали. Навантаження на суддів ВССУ у 2014 році на 20 % більше, ніж у місцевих, і на 70 % більше, ніж середнє навантаження в апеляційних судах. Водночас, підкреслив Голова ВССУ, як і в минулі роки, існування надмірного навантаження не призвело до появи істотної кількості справ, які залишились не розглянутими.

Окремо Борис Гулько зупинився на проблемах, пов’язаних зі здійсненням правосуддя в окремих регіонах України, зокрема в Автономній Республіці Крим, Донецькій та Луганській областях. За його словами, ВССУ в межах визначених законодавством повноважень було вжито усіх можливих заходів для мінімізації негативного впливу відповідних подій на судову систему.

Так, у взаємодії із Державною судовою адміністрацією та Міністерством юстиції України забезпечено збільшення кількості вакантних посад у судах для переведення суддів із тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції у суди, розташовані на території, що контролюється української владою.

Крім цього, відповідно до чинного законодавства та з огляду на умови здійснення правосуддя на сході та півдні держави, у ВССУ було забезпечено проведення стажування суддів з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. Оперативно було реалізовано повноваження, передбачені Законом України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції», а саме видано розпорядження про зміну територіальної підсудності судів, розташованих у районі проведення антитерористичної операції.

Наприкінці виступу Голова ВССУ звернув увагу на важливість забезпечення єдності судової практики. «З цією метою у судових палатах необхідно продовжити та вдосконалити роботу із виявлення проблемних питань, які виникають при застосуванні законодавства та пошуку узгоджених шляхів їх вирішення».

Про роботу Вищого спеціалізованого суду, спрямовану на вдосконалення розгляду кримінальних справ, доповів заступник Голови ВССУ Станіслав Кравченко. За його словами, судовою палатою у кримінальних справах для надання методичної допомоги судам першої та апеляційної інстанцій було підготовлено та направлено рекомендаційні роз’яснення з багатьох проблемних питань, які виникають під час застосування судами норм КПК.

Зокрема, проведено узагальнення судової практики застосування судами першої та апеляційної інстанцій процесуального законодавства щодо обрання, продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В ньому роз’яснено особливості застосування цього запобіжного заходу з урахуванням практики Європейського суду з прав людини за ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також надано рекомендації щодо дотримання розумних строків розгляду кримінальних проваджень, по яких до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім цього, минулого року ВССУ затвердив узагальнення практики розгляду слідчими суддями клопотань про проведення обшуку, в якому надані рекомендаційні роз’яснення стосовно надання дозволу на проведення такої слідчої дії. Також було підготовлено узагальнення судової практики забезпечення права на захист у кримінальному провадженні і щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

З метою досягнення єдності практики розгляду кримінальних справ пленум ВССУ минулого року ухвалив ряд постанов, а саме: «Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення», «Про застосування судами міжнародних договорів України при здійсненні правосуддя», «Про практику розгляду кримінальних проваджень на підставі угод».

Станіслав Кравченко відзначив, що єдності судової практики не завжди сприяють численні зміни до законодавств. Так, минулого року до Кримінального процесуального кодексу України було внесено зміни та доповнення більш як 10-ма законами, а до Кримінального Кодексу України – 27 законами. «У таких складних умовах нестабільності законодавства стає дедалі складніше узагальнювати судову практику, а деякі закони потребують роз’яснень через складність їх практичного застосування», – наголосив заступник Голови ВССУ.

Він також звернув увагу на проблемні питання, пов’язані із розглядом справ (проваджень), підсудних судам АРК та судам, розташованим у районі проведення АТО. Для їх вирішення, повідомив Станіслав Кравченко, ВССУ співпрацює з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, зокрема заплановано проведення спільних нарад за участю представників судової влади, Генеральної прокуратури України, Державної пенітенціарної служби України, а також народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Так само впродовж року ВССУ забезпечував надання методичної допомоги судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм цивільного законодавства. Зокрема, як розповіла заступник Голови ВССУ Марина Червинська, у 2014 році було підготовлено 24 листи-роз’яснення законодавства, методичні рекомендації, а також відповіді на запити апеляційних судів України та інформаційні листи з метою однакового застосування законодавства при вирішенні судових спорів. Крім того, здійснювався контроль за веденням, аналізом судової статистики та за вивченням й узагальненням судової практики. Зокрема, доопрацьовано узагальнення судової практики розгляду справ про оскарження нотаріальних дій або відмову у їх вчиненні, узагальнення судової практики у справах про виключення майна з-під арешту, з питань розгляду справ із застосуванням Гаазької конвенції від 25 жовтня 1980 року про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей та інші.

 «Суддями постійно вивчаються матеріали узагальнення судової практики, аналізуються статистичні спостереження з метою виявлення можливих помилок застосування законодавства судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій, визначення якості підготовки справ до судового розгляду та правильності складання судових документів, а також формування пропозицій щодо правильного та єдиного застосування судами законодавства», – розповіла Марина Червинська.

З метою подальшого вдосконалення роботи судової системи заступник Голови ВССУ рекомендувала суддям судової палати у цивільних справах, які прикріплені до апеляційних судів як куратори, виявляючи складні питання правозастосування, звертати увагу на них та надавати методичну допомогу апеляційним судам. Крім цього, на її думку, необхідно активізувати роботу всіх судів загальної юрисдикції щодо своєчасного вивчення судової практики Верховного Суду України та Європейського суду з прав людини.

Про реалізацію завдань Комунікаційної стратегії Суду розповів заступник Голови ВССУ Євген Літвінов. «Від початку своєї діяльності ВССУ прагне до відкритості, веде планову та системну комунікаційну діяльність у різних напрямах. Заходи, передбачені цим документом, мають сприяти наданню об’єктивної інформації про діяльність нашого суду і суддів, налагодженню постійного діалогу із суспільством, забезпеченню незалежності судової влади та формуванню позитивного іміджу судової системи України в суспільстві».

Як зауважив Євген Літвінов, відкритість суду має особливо вагоме значення з огляду на останні події в Україні, внаслідок яких рівень довіри до всіх державних інституцій суттєво знизився. Для налагодження ефективного діалогу з громадськістю у ВССУ було проведено анкетне опитування відвідувачів, які мали можливість оцінити роботу суду. «На основі отриманої інформації буде розроблено комплекс заходів для поліпшення якості судових послуг та доступу громадян до правосуддя», – підкреслив заступник Голови ВССУ.

Також Євген Літвінов відзначив активну роботу з наповнення веб-сайта ВССУ, завдяки чому місцевим та апеляційним судам регулярно надається правова інформація, що застосовується ними при вирішенні справ. Зокрема, висвітлюється правова позиція суду касаційної інстанції з певних категорій справ після ухвалення судового рішення, своєчасно оприлюднюються узагальнення та інші роз’яснення судової практики.

Заслухавши та обговоривши інформацію секретаря пленуму ВССУ, Голови та його заступників,  пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв відповідні постанови.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 509 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz