П`ятниця, 17.05.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

 
Головна » 2012 » Березень » 26 » За результатами пленуму Вищого господарського суду України
21:16
За результатами пленуму Вищого господарського суду України
23 березня 2012 року під головуванням очільника Вищого господарського суду України Віктора Татькова та за участі голів місцевих і апеляційних господарських судів України відбувся пленум ВГСУ. В його роботі також взяли участь поважні гості: Ігор Самсін - голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Валентин Барбара - заступник Голови Верховного Суду України - секретар Судової палати у господарських справах, Юрій Ударцов - заступник Генерального прокурора України та Руслан Кирилюк - Голова Державної судової адміністрації.

         Про підсумки роботи господарських судів України за 2011 рік та завдання на перше півріччя 2012 року доповів присутнім Голова Вищого господарського суду України. Так, 2012 рік Віктор Татьков оголосив роком суддів всіх інстанцій, тоді як 2011 був роком голів судів: "В минулому році основні зусилля докладалися до того, щоб на адміністративних посадах в судах були висококваліфіковані суддівські кадри, а в 2012 році намагатимемось такими кадрами забезпечити кожну стадію господарського судочинства. Тому більше уваги приділятимемо саме якості суддівських кадрів."

"Нам необхідно забезпечити єдність судової практики, адекватне і своєчасне реагування на потреби господарських судів у правозастосуванні", - назвав головну задачу Віктор Татьков, підкресливши при цьому, що у відношенні суддів, які прийматимуть рішення наперекір судовій практиці, перед Вищою радою юстиції і Вищою кваліфікаційною комісією суддів України будуть ініціюватися питання про їх звільнення. Голова ВГСУ бачить нагальну потребу в очищенні господарської судової системи від суддів-свавільників, а тому вкотре закликав суддів до підвищення відповідальності. Разом з тим, за результатами якості розгляду справ найкращими він визнав господарські суди Чернівецької, Кіровоградської, Чернігівської, Закарпатської та Полтавської областей, де кількість змінених та скасованих судових актів склала від 1,6 до 2,9 %.

Водночас Віктор Татьков відзначив незадовільний стан фінансового забезпечення системи господарських судів України. В тому числі, що стосується заробітних плат, адже вони на 45% складаються із сплаченого сторонами судового збору, що взагалі є неприпустимим. Тому, на думку Голови ВГСУ, потрібно негайно ініціювати перед парламентом зміни до Закону України "Про судовий збір" та до Бюджетного кодексу України.

В цілому ж робота господарських судів по забезпеченню належного рівня правосуддя, захисту прав та охоронюваних законом інтересів учасників правовідносин у сфері господарювання, за інформацією Віктора Татькова, здійснювалася на належному рівні. Після активного обговорення доповідь Голови ВГСУ була взята до відома.

Присутні також заслухали та взяли до відома інформацію секретаря пленуму Вищого господарського суду України Геннадія Кравчука про хід виконання постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року".

В ході роботи пленуму відбулося жваве обговорення наболілих проблем, які накопичилися в системі господарського судочинства. Так, на переконання  заступника Голови Вищого господарського суду України Анатолія Осетинського, актуальним питанням як для місцевих, так і апеляційних господарських судів залишається питання вдосконалення організації роботи апаратів господарських судів, а також підвищення контролю за ефективністю роботи апаратів судів, спільно із вжиттям усіх необхідних заходів для створення системного підходу до організаційно-функціональної діяльності судів. Рекордсменами по кількості скарг, що стосуються організації роботи судів, які надійшли до ВГСУ, за словами заступника Голови ВГСУ, залишаються господарський суд міста Києва, Київський та Львівський апеляційні господарські суди. Основною причиною надходження скарг на дії суддів та працівників апаратів судів у переважній частині випадків була суб'єктивна оцінка заявниками законності судових рішень та дій суддів під час розгляду справ. Так, в більшості випадків заявники скаржилися на порушення суддями процесуальних норм і просили вплинути на судовий процес, в зв'язку з незадоволенням розглядом конкретної справи. Непоодинокі випадки, коли у скаргах дійсно вказується на конкретні порушення процесуального закону, у тому числі і пов'язані з організацією роботи судів. "Необхідно підвищувати відповідальність кожного із суддів та працівників апарату за результати його діяльності, адже авторитет суду складається з репутації кожного з нас", - переконаний Анатолій Осетинський.

Нещодавно призначеного голову Київського апеляційного господарського суду Артура Ємельянова хвилювало питання повернення справ касаційною інстанцією на новий розгляд. Секретаря другої судової палати Євгена Першикова - якість прийнятих судових рішень першою інстанцією. Голова Донецького апеляційного господарського суду Олександр Кулебякін у своєму виступі подякував ВГСУ за високий фаховий рівень підготовки постанов пленуму та надання методичної допомоги місцевим та апеляційним господарським судам. Крім того, він зупинився на недоліках чинного Господарського процесуального кодексу України та з метою підвищення якості написання судових рішень запропонував ВГСУ провести відповідний навчально-практичний захід для суддів місцевих та апеляційних господарських судів. Секретар четвертої судової палати ВГСУ Сергій Могил звернув увагу присутніх на недоліки комп'ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду", зокрема, на нерівномірному навантаженні на суддів. Так, різниця між окремими суддями в одній трійці, за його словами, може досягати сотні справ. Голова Рівненського апеляційного господарського суду Юрій Демянчук подякував Голові ВГСУ за оперативне вирішення організаційних питань, які стосувалися роботи суду, а Голові Державної судової адміністрації - фінансових питань, та підняв наболілу проблему забезпечення житлом новопризначених іногородніх суддів. Віктор Татьков, в свою чергу, високо оцінив якість роботи Рівненського апеляційного господарського суду та подякував голові новоствореного суду.

Активну участь в обговоренні взяли і запрошені на пленум. Так, Валентин Барбара зупинився на питанні допуску справ до розгляду Верховним Судом України та формуванні єдності судової практики. Ігоря Самсіна хвилювала гостра проблема підготовки якісних суддівських кадрів. Заступник Генерального прокурора України Юрій Ударцов висловив вдячність ВГСУ за залучення ГПУ до підготовки постанов пленумів та врахування в них прокурорських зауважень і пропозицій. На малоприємні питання прийшлося відповідати Руслану Кирилюку - низька заробітна плата в місцевих та апеляційних господарських судах, їх недостатнє фінансування, відсутність належних приміщень, наслідки підвищення судового збору, недосконалість комп'ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" та інше.

Результатами піврічної спільної копіткої роботи суддів, численних науковців та правників на чолі із заступником голови Вищого господарського суду України Віктором Москаленком стали ряд постанов пленуму ВГСУ, пов'язані зі змінами, які сталися у Господарському процесуальному кодексі України, та питаннями, що виникли у судовій практиці. Зокрема, з метою правильного і однакового застосування господарськими судами законодавства, Віктор Москаленко виніс на розгляд пленуму напрацьовані судами всіх інстанцій спільними зусиллями наступні постанови: "Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України", "Про деякі питання практики призначення судової експертизи", "Про деякі питання практики призначення судової експертизи у справах зі спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності", "Про судове рішення" та "Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам". Всі ці досконало відпрацьовані постанови були одноголосно підтримані членами пленуму.

З поданням про внесення змін до персонального складу та структури Науково-консультативної ради Вищого господарського суду України виступив секретар пленуму Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук. Так, даною постановою зі складу Науково-консультативної ради Вищого господарського суду України виведено суддю Олександра Шульгу у зв'язку зі звільненням з посади, а з метою ефективної організації роботи цього органу утворено секцію третьої та четвертої судових палат ВГСУ, головою якої затверджено заступника Голови ВГСУ Віктора Москаленка, секретарів третьої і четвертої судових палат Анастасію Заріцьку і Сергія Могила затверджено заступниками голови цієї секції.

Загалом засідання пленуму пройшло в теплій доброзичливій обстановці, всі присутні мали змогу висловитися та обмінятися думками і домовилися в подальшому проводити пленум в аналогічному форматі.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 1396 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz