Вівторок, 21.05.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

 
Головна » 2011 » Грудень » 28 » Відбувся пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
19:38
Відбувся пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

23 грудня 2011 року відбулося чергове засідання пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ВССУ). У його роботі взяли участь заступник Генерального прокурора Михайло Гаврилюк, перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова, радник Голови Вищої ради юстиції Юрій Полтавець.

На засіданні було прийнято постанови «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» та «Про судову практику застосування статей 400-11 – 400-18 Кримінально-процесуального кодексу України».

Прийняття зазначених постанов зумовлене необхідністю надання судам роз’яснень з метою забезпечення правильного та однакового застосування відповідних норм цивільного та кримінального процесуального законодавства України.

Так, у постанові «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» вказано, що суди, враховуючи особливість наказного провадження як спрощеної процедури судового провадження, направленої на ефективність судового розгляду, повинні чітко реалізовувати положення закону у своїй діяльності для виконання завдання цивільного судочинства (стаття 1 Цивільного процесуального кодексу України), не допускати порушення передбачених строків розгляду справ, безпідставної відмови у видачі судового наказу, а також його видачі у випадках, не передбачених законом.

Постанова «Про судову практику застосування статей 400-11 – 400-18 Кримінально-процесуального кодексу України» містить роз’яснення стосовно практичного застосування положень, що визначають коло осіб, які мають право на звернення в порядку гл. 32-1 Кримінально-процесуального кодексу України, а також підстави для подання заяви та вимоги до неї. Постановою врегульовано питання щодо визначення предмету перегляду. Крім того, приділено увагу проблемам, що виникають у судовій практиці при визначенні процесуальних строків, передбачених гл. 32-1 Кримінально-процесуального кодексу України.

У першому читанні було розглянуто проекти постанов про деякі питання судової практики при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин, та про практику застосування судами законодавства, що регулює самочинне будівництво. Прийнято рішення створити робочі групи для доопрацювання проектів цих постанов при підготовці їх до другого читання. До складу груп увійшли судді ВССУ, представники Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції України, а також члени Науково-консультативної ради при ВССУ.

Пленум заслухав інформацію про узагальнення судової практики розгляду судами спорів, що виникають з договору найму жилого приміщення (статті 61–71 Житлового кодексу України).

З питання про внесення змін до складу Науково-консультативної ради ВССУ доповів суддя, вчений секретар Науково-консультативної ради при ВССУ Олег Ткачук. Він запропонував ввести до складу секції цивільного судочинства кандидата юридичних наук, проректора з організаційно-правової роботи Київського університету туризму, економіки і права Олександра Неліна та до секції кримінального й адміністративного судочинства доктора юридичних наук, першого проректора «Національної академії управління» Валерія Матвійчука. Пленум одноголосно підтримав відповідний проект постанови про введення їх до складу Науково-консультативної ради при ВССУ.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 805 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz