Субота, 04.05.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

 
Головна » 2015 » Березень » 8 » Судді ВАСУ та журналісти поговорили про актуальне
00:02
Судді ВАСУ та журналісти поговорили про актуальне

Сьогодні, 4 березня 2015 року, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло провів неформальну зустріч з журналістами.

Поспілкувалися з представниками ЗМІ також заступник Голови ВАСУ Михайло Смокович та секретар другої судової палати суду Олексій Муравйов.

Як відзначив О.Нечитайло, Вищий адміністративний суд України ініціював таку зустріч для того, щоб, у першу чергу, спільно обговорити більш ефективні методи та шляхи співпраці суддів та журналістів. «Ми прагнемо до того, щоб журналісти мали змогу отримати інформацію про наш суд з перших вуст. Часи, коли суди і судді були закриті для суспільства давно минули і ми розуміємо, що тільки через інформаційну відкритість, безпосередню доступність для представників ЗМІ ми зможемо донести свою позицію, стати зрозумілими і ближчими до суспільства в цілому та до кожного громадянина зокрема», - сказав він.

Олексій Муравйов зауважив, що суди і судді не стоять на місці і ця зустріч є однією з важливих форм роботи суддів, продиктованих вимогами сьогоденням.

Михайло Смокович у свою чергу запросив журналістів провести з ним один день його роботи у суді. «Кожен з вас може побачити, чим саме займається суддя, як відбувається процес підготовки до слухання справи, що суддя робить поза межами зали судового засідання», - запропонував М. Смокович.

Під час зустрічі судді почули про деякі професійні проблеми представників ЗМІ під час висвітлення діяльності судів та пообіцяли дослухатися до них і налагодити співпрацю таким чином, щоб у подальшому уникнути будь-яких недомовленостей і непорозумінь.

Серед основних побажань журналістів, які були озвучені під час зустрічі, – потреба у коментуванні суддями судових рішень, а саме у поясненні мотивів їх прийняття і роз’ясненні змісту рішення, питання фото-, відеозйомки у залі судового засідання, а також оперативність реагування на інформаційні виклики з боку судової влади.

Щодо питання коментування змісту судових рішень безпосередньо суддями Олексій Муравйов відзначив, що судді обмежені своїм статусом і саме тому здебільшого не коментують свої рішення або рішення колег. Водночас судді погодилися, що необхідно знайти таку форму роз’яснення змісту судового рішення представниками судової гілки влади, яка б відповідала і вимогам законодавства, і статусу судді і потребам ЗМІ та громадськості. «Можливість коментування судового рішення суддею необхідно закріпити законодавчо. Ми будемо ініціювати це питання. Судді не повинні бути обмеженні у коментуванні своїх рішень», - висловив свою думку з цього приводу Михайло Смокович.

У ході зустрічі судді також надали відповіді журналістам на питання судової реформи та інші актуальні питання, пов’язані з діяльністю судів та суддів.

Наостанок Голова суду запросив журналістів на Дні відкритих дверей, які регулярно відбуваються у ВАСУ та висловив сподівання, що подібне спілкування суддів зі ЗМІ стане гарною традицією у Вищому адміністративному суді України.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 382 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz