Вівторок, 21.05.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

 
Головна » 2012 » Лютий » 13 » Пленум ВССУ підбив підсумки роботи за 2011 рік
18:37
Пленум ВССУ підбив підсумки роботи за 2011 рік

10 лютого 2012 року відбулося засідання пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ВССУ). Участь у роботі засідання взяв Голова Верховного Суду України Петро Пилипчук.

На пленумі було заслухано інформацію про стан здійснення правосуддя ВССУ в 2011 році й визначено основні напрями діяльності на 2012 рік.

Із доповідями про підсумки роботи за 2011 рік виступили заступники Голови Микола Пшонка, Станіслав Міщенко та Михайло Вільгушинський.

Так, Микола Пшонка поінформував учасників засідання про роботу судової палати у цивільних справах. Зокрема, він зазначив, що перший рік роботи будь-якої інституції є дуже важливим, оскільки в цей період закладаються основи майбутнього вдосконалення робочого процесу.

За словами заступника Голови, основним змістом діяльності ВССУ у 2011 році була організація його роботи відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», забезпечення правильного й однакового застосування судами норм матеріального і процесуального права в галузі, зокрема, цивільної юрисдикції. Найскладнішим у цьому питанні, зазначив Микола Пшонка, було формування суддівського корпусу, адже попри всі докладені зусилля склад обох палат ще й досі не відповідає встановленій чисельності. Так, від загального складу палати у цивільних справах ВССУ кількістю 70 суддів через відсутність умов для розміщення суддів залишаються вакантними 17 посад. Водночас це не завадило суддям  здійснювати судочинство на належному рівні.

Доповідач навів відповідні статистичні дані: у 2011 році на розгляд суддів судової палати у цивільних справах надійшло 122 465 касаційних скарг, заяв, звернень, клопотань та матеріалів. Із них 52 030 касаційних скарг, 2017 заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України, 106 заяв про перегляд у  зв'язку з нововиявленими обставинами, 97 клопотань про визначення підсудності, 54 725 заяв, звернень, клопотань, 13 490 справ. Саме відсутність у законодавстві матеріальних критеріїв обмеження касаційного оскарження судових рішень у цивільних справах, переконаний заступник Голови, має наслідком постійне зростання кількості касаційних скарг, значну частину з яких становлять необґрунтовані скарги та скарги в спорах із незначною вартістю позову, що суттєво збільшує навантаження на суддів судової палати у цивільних справах. Із загальної кількості касаційних скарг у цивільних справах відмовлено у відкритті касаційного провадження у 26 165 касаційних скаргах, повернуто з різних підстав – 11 282 касаційні скарги, відкрито касаційне провадження у 15 126 касаційних скаргах, передано до ВАСУ – 63 касаційні скарги. Кількість повернутих касаційних скарг, зазначив доповідач, підтверджує необґрунтованість строку на касаційне оскарження судових рішень, встановлених ст. 325 ЦПК України.

Також Микола Пшонка звітував про функції ВССУ щодо забезпечення правильного і однакового застосування судами норм матеріального і процесуального права, зазначивши, що з 24 червня 2011 року у ВССУ діє пленум, на засіданнях якого було прийнято 15 постанов (із них 3 щодо практики застосування судами цивільного та цивільно-процесуального законодавства). Із 30 вересня 2011 року при ВССУ створено Науково-консультативну раду, до складу якої входять висококваліфіковані фахівці у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов пленуму ВССУ. Крім того, приділяється значна увага і законопроектній роботі щодо внесення змін до законодавства, підсумував Микола Пшонка.

Відповідні статистичні дані щодо роботи судової палати у кримінальних справах ВССУ навів у своїй доповіді заступник Голови Станіслав Міщенко.  Він зазначив, що на кінець 2011 року у судовій палаті у кримінальних справах працювало 38 суддів. За звітний період ними було розглянуто 18 700 кримінальних справ, касаційних скарг, заяв тощо, витребувано 5 163 кримінальні справи, з яких по суті розглянуто 4 174 справи. Крім того, у 2011  році до ВССУ надійшло 180 заяв про перегляд судових рішень у кримінальних справах Верховним Судом України, з яких 62 повернуто заявникам для усунення недоліків, у 56 випадках прийнято рішення про відмову у допуску до провадження, стосовно 31 постановлено ухвалу про допуск справи до провадження, по одній заяві постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі та витребувано справу, решта заяв вивчається. За словами Станіслава Міщенка, у більшості випадків підставою для відмови у допуску справи до провадження у Верховному Суді України було пропущення заявником строку, встановленого ст. 400-14 Кримінально-процесуального кодексу України та відсутність клопотання про його поновлення або ненадання всіх необхідних документів, визначених ст. 400-13 Кримінально-процесуального кодексу України.

Крім того, Станіслав Міщенко поінформував присутніх і про діяльність суддів палати щодо надання методичної допомоги судам нижчого рівня. Так, у 2011 році судді ВССУ здійснили робочі поїздки до Львівської, Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської областей України та міста Севастополя. Було організовано проведення круглих столів, семінарів із суддями апеляційних судів щодо практики застосування запобіжного заходу у виді взяття під варту, дотримання розумних строків розгляду справ у суді, посилення боротьби з жорстоким поводженням та безкарністю. Наприкінці виступу Станіслав Міщенко визначив основні напрями роботи судової палати у кримінальних справах на 2012 рік.

Про діяльність управлінь та самостійних структурних підрозділів апарату ВССУ звітував заступник Голови Михайло Вільгушинський. За його словами, на сьогоднішній день в апараті ВССУ працює 341 державний службовець із 450 передбачених штатним розписом. Таким чином, укомплектованість суддівського корпусу та апарату ВССУ становить приблизно 70%. Інформуючи про роботу кожного структурного підрозділу апарату ВССУ, заступник Голови, зокрема, наголосив, що для ефективного розгляду справ судом касаційної інстанції слід забезпечити належну організацію його діяльності. Тому у ВССУ на належному рівні здійснюється комплекс заходів фінансового, матеріально- технічного, кадрового, інформаційно-методичного, організаційно-технічного характеру, спрямованих на створення умов для повного і незалежного здійснення правосуддя.

Крім прийняття постанов пленуму, ВССУ у 2011 році підготував та надіслав судам нижчого рівня інформаційні листи, які практично є міні-постановами, оскільки містять роз’яснення застосування норм права. Про це йшлося у виступі секретаря пленуму ВССУ Дмитра Луспеника. Інформаційні листи готувалися на основі судової практики Верховного Суду України та ВССУ, аналізувалися членами Науково-консультативної ради, затверджувалися усім складом судових палат. Крім цього, Дмитро Луспеник поінформував про наукову, методичну діяльність суддів ВССУ, а також про причини скасування судових рішень ВССУ Верховним Судом України.

Після доповідей заступників Голови ВССУ та секретаря пленуму ВССУ до учасників пленуму звернувся Голова Верховного Суду України Петро Пилипчук. У своєму виступі він наголосив на необхідності повсякденної співпраці між обома судами з метою обміну досвідом, вироблення єдиної практики здійснення правосуддя, використання уже існуючих напрацювань. Адже діяльність судових установ повинна насамперед забезпечувати реалізацію прав громадян на судовий захист. Голова Верховного Суду України запропонував проведення спільних узагальнень судової практики та спільне вирішення проблемних питань правозастосування.

Насамкінець Голова ВССУ Леонід Фесенко підбив остаточні підсумки роботи очолюваної ним установи у 2011 році, зазначивши, що незважаючи на організаційні проблеми, суд на належному рівні виконував визначені Законом завдання – здійснення перегляду справ у касаційному порядку.

Особливу увагу Леонід Фесенко звернув на рівень навантаження на суддів ВССУ, який згідно зі статистичними даними становить близько 100 скарг, справ та матеріалів. Це, за словами Голови, зумовлено, у тому числі, процесуальними приписами законодавства, що передбачають розгляд усього масиву оскаржених судових рішень без будь-яких обмежень.

Леонід Фесенко наголосив на важливості такого напряму роботи ВССУ, як надання методичної допомоги судам нижчого рівня. Зокрема, спільно з Радою суддів загальних суддів ВССУ впродовж 2011 року здійснював заходи щодо вивчення та удосконалення організації роботи місцевих та апеляційних загальних судів, готував відповідні пропозиції й надавав численні роз’яснення.

У 2011 році Голова ВССУ з робочими поїздками відвідав 14 областей. Під час зустрічей із суддями обговорювалися проблеми якості роботи, дотримання строків розгляду справ, дисципліни і порядку у судах, реагування на звернення громадян тощо. Особливу увагу було приділено аналізу строків тримання осіб під вартою при розслідуванні злочинів та розгляді справ.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови та заступників Голови ВССУ, пленум ВССУ прийняв постанову «Про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2011 році та завдання на наступний рік», відповідно до якої рекомендував головам місцевих та апеляційних судів цивільної та кримінальної юрисдикції звернути особливу увагу на якість роботи суддів зі здійснення правосуддя, забезпечивши дотримання закріплених Конституцією та законами України основоположних засад судочинства а також постійно контролювати додержання процесуальних норм при розгляді справ. Крім того, пленум постановив місцевим судам проаналізувати причини помилок, яких припускаються судді при відправленні правосуддя, та регулярно обговорювати ці питання на зборах суддів; апеляційним судам проаналізувати причини скасування та зміни судових рішень місцевих і апеляційних судів, періодично обговорювати питання практики застосування законодавства на нарадах суддів, семінарах.

Згідно з постановою були визначені основні напрями діяльності ВССУ на 2012 рік. Зокрема, прийнято рішення:

-  узагальнити причини скасування Верховним Судом України судових рішень ВССУ у 2011 році та вжити заходів щодо усунення таких причин;

-  визначити категорії справ, які потребують як проведення узагальнення судової практики, так і підготовки відповідних роз’яснень постанов пленуму щодо застосування судами відповідного законодавства для забезпечення єдності судової практики;

-  продовжити практику надання методичної та практичної допомоги судам нижчого рівня з робочими виїздами на місця;

-  організувати підготовку пропозицій про внесення змін до чинного законодавства України, особливо щодо удосконалення процесуального законодавства.

 

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 1019 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz