Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

 
Головна » 2015 » Вересень » 19 » Необхідно припинити намагання перетворити адміністративний суд у «суд заборон та санкцій»
14:07
Необхідно припинити намагання перетворити адміністративний суд у «суд заборон та санкцій»

Про це заявив Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло під час свого виступу на засіданні Пленуму ВАСУ, яке відбувається сьогодні, 18 вересня, у Києві.

О.Нечитайло, зокрема, наголосив на необхідності ґрунтовно переоцінити ті положення законів, які надають суб’єктам владних повноважень право звертатися до адміністративних судів з позовами до громадян та юридичних осіб, яким вони активно користуються та поступово перетворюють адміністративний суд у «суд заборон», «суд санкцій» проти особи, нівелюючи місію адміністративного судочинства – захищати права, свободи та інтереси особи у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень шляхом здійснення судового контролю за діяльністю органів влади.

Говорячи про ефективність судочинства, він також зауважив, що вона значною мірою залежить і від якості законодавства. «На часі потреба у вдосконаленні Кодексу адміністративного судочинства України. ВАСУ вже декілька років за результатами вивченого зарубіжного досвіду та опрацювання пропозицій європейських експертів пропонує запровадити інститут «типового» (об’єднаного або пілотного) провадження у разі надходження великої кількості подібних справ; надати можливість суду першої інстанції звертатися до суду касаційної інстанції для формулювання правової позиції у важливих для розвитку судової практики справах; запровадити й інші апеляційні та касаційні «фільтри» у межах, що не суперечать гарантіям статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини; посилити процесуальні механізми формування єдності судової практики; також слід більш чітко визначити предметну підсудність адміністративних справ», - зазначив Голова ВАСУ.

Крім цього, на думку очільника Вищого адмінсуду, нарешті треба впровадити і досудову адміністративну процедуру оскарження, що у свою чергу призведе до поступового зменшення потреби громадян та юридичних осіб оскаржувати рішення органів влади та посадовців в адміністративних судах.

Під час своєї доповіді Олександр Нечитайло навів також деякі статистичні показники здійснення правосуддя адміністративними судами у першому півріччі 2015 року. Зокрема, він повідомив, що у січні-червні збереглась тенденція щодо зменшення кількості звернень до адміністративних судів.

Так, порівняно з аналогічним періодом 2014 року кількість поданих до місцевих адміністративних судів (загальних та окружних) позовних заяв, заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, звернень, клопотань, подань, заяв (у тому числі поданих у порядку виконання судових рішень), судових доручень зменшилась на 21% і склала 130 тисяч.

За словами Голови ВАСУ, статистичні показники роботи свідчать, що окружні адміністративні суди здатні впоратись з таким навантаженням і позиція Вищого адміністративного суду щодо необхідності законодавчих змін та передачі усіх категорій адміністративних справ до адміністративних судів є цілком слушною. «Діяльність загальних судів повинна спрямовуватися на виконання завдань щодо забезпечення належного і законного розгляду кримінальних та цивільних справ. Адже результати аналізу судової практики зумовлюють висновок про те, що чим вужчою є спеціалізація судді, тим ефективнішим є судовий розгляд. А це – прискорення винесення рішення у справі та забезпечення єдності судової практики», - підсумував О.Нечитайло.

 Щодо апеляційних адміністративних судів, то у звітному періоді кількість звернень до них зменшилась на третину та склала понад 49 тисяч справ і матеріалів. Переважно це – справи за апеляційними скаргами. З урахуванням справ і матеріалів, не розглянутих на початок року, на розгляді апеляційних адміністративних судів перебувало майже 75 тисяч справ та матеріалів. При цьому апеляційні адміністративні суди розглянули понад 58 тисяч справ і матеріалів.

На розгляд до ВАСУ протягом шести місяців надійшло 32 тисячі справ і матеріалів, що на 15% менше порівняно з минулим періодом. Серед справ і матеріалів, що надійшли до Вищого адміністративного суду України, домінують касаційні скарги – майже 30 тисяч касаційних скарг та справ.

З урахуванням залишків нерозглянутих справ на розгляді у Вищому адміністративному суді перебувало понад 68 тисяч справ і матеріалів.

Упродовж першого півріччя 2015 року завершено розгляд 54% справ і матеріалів. Згідно зі статистичними даними показник розгляду справ і матеріалів перевищив показник надходження, що свідчить про сталу тенденцію до зменшення кількості справ і матеріалів, що очікують розгляду.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 530 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz