Вівторок, 30.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

 
Головна » 2011 » Грудень » 9 » Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу адмін
20:39
Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Кодексу адмін

Проект спрямований на недопущення заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам осіб, захист порушених прав від невиконання рішень суду в адміністративних справах, які повинні виконуватися негайно.

На засіданні Комітету зазначалося, що Кодексом адміністративного судочинства встановлені окремі категорії адміністративних справ, у яких постанови суду виконуються негайно чи можуть бути звернуті до негайного виконання, а також згідно з цим Кодексом виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Водночас народні депутати звертали увагу, що сьогодні виникають ситуації, коли законодавчо не встановлено порядку виконання таких ухвал, що дає змогу суб'єктам владних повноважень, які прийняли спірний нормативно-правовий акт, ухилятися від виконання ухвали про забезпечення позову шляхом зупинення дії нормативно правового акта.

Члени Комітету підкреслювали, що за таких обставин винні особи уникають відповідальності, а порушені права осіб, за відновленням яких вони звернулися до адміністративного суду, не відновлюються, чим порушується їхнє право на ефективний засіб юридичного захисту, за який відповідальна Україна за власними зобов'язаннями, котре вона взяла на себе, ратифікувавши Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, на що також неодноразово звертав увагу Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях (Рішення у справі "Юрій Миколайович Іванов проти України", яке набуло статусу остаточного 15 січня 2010 року).

Таким чином, до Кодексу адміністративного судочинства України пропонується внести відповідні зміни , що передбачають підвищення ефективності адміністративного судочинства в частині захисту прав осіб від невиконання рішень суду в адміністративних справах, які повинні виконуватися негайно. Зокрема, передбачається частину п'яту статті 118 викласти в такій редакції: "Ухвала з питань забезпечення адміністративного позову набирає законної сили з моменту проголошення або постановлення та підлягає негайному виконанню. Виконання ухвал про заборону вчиняти певні дії виконуються в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень". Пропонується також внести зміни до частини четвертої статті 256, виклавши її в такій редакції: "Постанова чи ухвала суду, які виконуються негайно, а також ухвала суду за результатами розгляду заяви про звернення постанови до негайного виконання набирають законної сили з моменту проголошення або постановлення, однак їх може бути оскаржено у загальному порядку".

На думку народних депутатів, прийняття законопроекту сприятиме більш ефективному судовому захисту порушених прав особи та, як наслідок, підвищенню ефективності розгляду адміністративних справ у порядку адміністративного судочинства.
Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 614 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz