Четвер, 25.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

 
Головна » 2015 » Березень » 29 » Вирішення найбільш складних проблем судової системи потребує внесення змін до Конституції України
13:46
Вирішення найбільш складних проблем судової системи потребує внесення змін до Конституції України

Участь у роботі ІІІ Міжнародного судово-правового форуму, організаторами якого стали Верховний Суд України, газета «Юридическая практика», проект Ради Європи «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Київський національний університет імені Тараса Шевченка, взяли міжнародні експерти, представники судової системи, народні депутати, партнери провідних юридичних компаній, адвокатського корпусу, відомі науковці.

Під час першої сесії, учасники якої обговорювали тему «Угода про асоціацію з ЄС: чого варто очікувати Україні?» заступник глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов розповів про те, якою бачать стратегію реформування судоустрою та судочинства фахівці, що увійшли до складу Ради.

– Мета цього органу - не тільки розробити пакет законопроектів, який дозволить здійснити необхідні кроки у напрямі судової реформи, а, перш за все, врахувати якнайбільшу кількість думок, позицій різних представників правничої спільноти та знайти консенсус для того, щоб обрати правильний шлях розвитку судової системи в Україні.

Правильним стратегічним завданням, на думку Олексія Філатова, є перехід до триланкової судової системи. Але питання про його здійснення може бути поставлено тоді, вважає заступник Глави Адміністрації Президента України, коли кількість справ, які будуть надходити до суду касаційної інстанції, дозволятиме Верховному Суду виконувати ті завдання, які, відповідно до європейських стандартів , виконують верховні суди у країнах-членах ЄС. А саме: виносити ухвали у прецедентних справах, задавати напрямок розвитку судової практики, вирішувати найбільш важливі для формування такої практики питання. Таким чином Верховний Суд зможе виконувати притаманну йому природну функцію.

– Питання, яке озвучив заступник глави Адміністрації Президента України, є одним із дискусійних, – зауважив Голова Верховного Суду України на правах модератора першої сесії. На переконання Ярослава Романюка, проблема полягає не в кількості справ, а в дієвості фільтрів, за допомогою яких відбувається відбір тих справ, що заслуговують на увагу Верховного Суду.

- Чим повинен займатися касаційний суд? У низці рішень Європейського суду з прав людини прямо сказано: «Після того як рішення набрало законної сили, воно може бути предметом ще одного судового розгляду лише в поодиноких випадках». І завданням касаційного розгляду, - наголосив Ярослав Романюк, - є виправлення судової помилки. І не будь-якої, а фундаментальної судової помилки.

– Саме для того, щоб відібрати ті справи, де є підстави вважати, що суд припустився фундаментальної судової помилки і слід запроваджувати фільтри для допуску до касаційного розгляду, – висловив переконання Голова Верховного Суду України.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 401 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz