Четвер, 25.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

 
Головна » 2015 » Червень » 28 » ВАСУ мотивував своє рішення у справі про законність надання Київміськрадою ГУ розвідки Міноборони землі для будівництва житлового комплексу
21:58
ВАСУ мотивував своє рішення у справі про законність надання Київміськрадою ГУ розвідки Міноборони землі для будівництва житлового комплексу

17 червня 2015 року колегія суддів Вищого адміністративного суду України розглянула адміністративну справу за касаційною скаргою Головного управління розвідки Міністерства оборони України на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.12.2014 за позовом трьох громадян до Київської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення (справа про законність надання Київміськрадою ГУ розвідки Міноборони земельних ділянок для будівництва житлового комплексу).

 Перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин справи та застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого адміністративного суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.

Зокрема, ВАСУ своєю ухвалою скасував постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.12.2014, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 24.02.2014 залишив у силі.

Судді Вищого адміністративного суду України погодилися із позицією суду першої інстанції щодо відсутності підстав для задоволення позову та скасування рішення Київміськради від 28.09.2006 № 83/140 «Про надання та передачу Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового комплексу та житлових будівель спеціального призначення на вул. Львівській, 15у м. Києві», а також вказали на помилкове скасування судом апеляційної інстанції законного та обґрунтованого рішення суду першої інстанції.

Колегія суддів ВАСУ, зокрема, визнала правомірним рішення Київської міської ради від 28.09.2006 №83/140 як такого, що прийнято за відсутності факту порушення прав та інтересів позивачів у сфері публічно-правових відносин.

Як вбачається із судового рішення, позивачами при зверненні до суду не обґрунтовано та судами попередніх інстанцій у діях Київської міської ради не встановлено будь-яких ознак протиправного неврахування громадських інтересів при прийнятті оскаржуваного рішення. Судді відзначили, що позовні вимоги, мотивовані протиправністю рішення Київради як такого, що винесено незаконно, з порушенням процедури, за відсутності підстав для його прийняття та без врахування громадських інтересів жителів територіальної громади, не відповідають тим аргументам, які наводили позивачі. Так, суд вважає, що можливість вчинення забудовником будь-яких порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності не може бути підставою для висновку про протиправність рішення органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у користування.

 Крім цього, судді Вищого адмінсуду, не погодилися із позицією суду апеляційної інстанції щодо наявності підстав для визнання протиправним та скасування оскаржуваного рішення Київської міської ради з мотивів відсутності рішення Київміськради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, що було б прийнято на пленарному засіданні.

Як зазначено в ухвалі ВАСУ, питання надання дозволу на розробку проекту землеустрою на момент виникнення спірних правовідносин було врегульовано положеннями Порядку надання земельних ділянок у користування в м. Києві, затвердженим рішення Київської міської ради від 26.06.2003р. №512/672. Відповідно до цього документу, іншого механізму отримання дозволу на розробку проекту землеустрою, окрім як від Київського міського голови або заступника міського голови, не було.

Колегія суддів ВАСУ у своєму рішенні зазначила, що така правова позиція узгоджується із позицією Верховного Суду України, викладеною у постанові від 10.12.2013 у справі №21-358а13.

Колегія суддів ВАСУ вказала також на необґрунтованість висновку суду апеляційної інстанції щодо відсутності факту розгляду уповноваженими органами проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з мотивів зазначення у листах в якості адресата чи замовника Міністерства оборони України, а не Головного управління розвідки, оскільки перелік документів, на підставі яких були надані відповідні висновки, які зазначені у листах-погодженнях, дає підстави для чіткої ідентифікації як замовника технічної документації із землеустрою, так і земельної ділянки, запланованої до відведення.

Також колегія суддів ВАСУ не погодилася із позицією суду апеляційної інстанції щодо наявності підстав для скасування оскаржуваного рішення з мотивів відсутності в матеріалах справи належного погодження Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища.

Виходячи із встановлених судами попередніх інстанцій обставин, відсутність в матеріалах справи належного погодження Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища не може бути достатньою підставою для скасування оскаржуваного рішення. Така позиція ВАСУ узгоджена з позицією Верховного Суду (постанова ВСУ від 29.01.2013 у справі №21-365а12).

Необґрунтованим колегія суддів ВАСУ визнала посилання суду апеляційної інстанції на недотримання Київською міською радою при прийнятті оскаржуваного рішення положень частини п’ятої статті 116 Земельного кодексу України, відповідно до яких надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом. Право на спірну земельну ділянку не було посвідчено та зареєстровано у передбаченому законом порядку за іншими суб’єктами до її надання ГУ розвідки Міноборони.

 Таким чином колегія суддів Вищого адміністративного суду України не знайшла підстав для скасування законного та прийнятого у відповідності до всіх встановлених процедур рішення Київської міської ради про надання Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового комплексу та житлових будівель спеціального призначення на вул. Львівській, 15у м. Києві.

 

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 429 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz