Четвер, 25.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 
Головна » 2014 » Грудень » 20 » У Вищому адміністративному суді відбулася зустріч з експертами Ради Європи
12:00
У Вищому адміністративному суді відбулася зустріч з експертами Ради Європи

16 грудня 2014 року відбулася зустріч в.о. Голови Вищого адміністративного суду України Михайла Смоковича з експертами Ради Європи. Від ВАСУ участь у зустрічі також взяли суддя Наталія Блажівська, начальник відділу міжнародно-правового співробітництва Світлана Пилипець та заступник начальника цього відділу Володимир Бондарчук.

Раду Європи під час зустрічі представляли голова Ради пенологічного співробітництва Ради Європи, радник Міністра юстиції Італії Мауро Пальма, юрист та колишній прокурор Князівства Андорра Хуан-Мікель Расканьєрес,  юристи Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Олександр Овчинніков та Єва Конечна.

Участь у зустрічі взяли також Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Наталія Севостьянова, керівник Секретаріату Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Ольга Давидчук та  начальник інформаційно-аналітичного відділу Секретаріату Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Інна Ліньова.

Метою зустрічі стало обговорення питань, що стосуються виконання рішень Європейського суду з прав людини щодо умов тримання під вартою та засобів юридичного захисту для оскарження цих умов, які могли б бути запроваджені в Україні.

 

Під час візиту експерти цікавилися практичною стороною реалізації передбачених українським законодавством превентивних і компенсаційних засобів юридичного захисту для оскарження умов тримання під вартою. Зокрема, обговорювалася низка питань щодо засобів юридичного захисту, які могли б бути запроваджені в Україні додатково. Експертами було зауважено, що такі засоби юридичного захисту мають надавати особам, що тримаються під вартою, можливість скаржитися на умови тримання та отримувати відшкодування на національному рівні, що таким чином попередить подання відповідних скарг до Європейського суду з прав людини.

 

За словами голови Ради пенологічного співробітництва Ради Європи, радника Міністра юстиції Італії Мауро Пальми, експерти намагаються дослідити внутрішні можливості України щодо вирішення питань оскарження умов тримання під вартою. За його словами, на національному рівні необхідно забезпечити як превентивний спосіб захисту ув’язнених осіб, так і компенсаційний. «Ми хочемо знайти рішення для подолання проблеми в існуючій правовій системі України, або ж запропонувати створення нового органу, який би міг швидко та ефективно вирішувати спори щодо умов тримання ув’язнених осіб».

 

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Наталія Севостьянова зауважила, що наразі у Європейському суді з прав людини знаходиться 16,5 тисяч заяв проти України. За її словами спори, пов’язані із захистом прав ув’язнених, не найчисельніші, але чи не найболючіші для України, оскільки йдеться про основоположні принципи прав людини.

 

Як зазначив в.о. Голови ВАСУ Михайло Смокович, роль адмінсудів у захисті прав ув’язнених осіб лише часткова, оскільки в основному  захист прав осіб, які знаходяться в ув’язненні, належить до компетенції кримінальних судів. Він також зауважив, що в адміністративних судах практика розгляду таких справ не велика, але судді приділяють їм особливу увагу. «В окремих випадках над науковими висновками та обґрунтуваннями щодо таких спорів навіть працює науково-консультативна рада при Вищому адміністративному суді України (наприклад, щодо визначення юрисдикційної належності таких спорів)», - зазначив М. Смокович.

 

Візит експертів в Україні тривав з 15 по 16 грудня 2014 року та організований з метою сприяння органам влади України у виконанні рішень Європейського суду з прав людини щодо умов тримання під вартою та засобів юридичного захисту для оскарження цих умов. Справи такої категорії перебувають під наглядом Комітету міністрів Ради Європи з 2005 року. Комітет міністрів очікує надання комплексного плану дій щодо виконання цих рішень Європейського суду.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 385 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz