Вівторок, 16.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

 
Головна » 2015 » Березень » 29 » У Верховному Суді України відбулась зустріч з членами делегації Європейської асоціації суддів
14:18
У Верховному Суді України відбулась зустріч з членами делегації Європейської асоціації суддів

У Верховному Суді України відбулась зустріч з членами делегації Європейської асоціації суддів, на якій обговорювалося широке коло питань реформування судової влади в Україні. До участі у розмові було запрошено суддів різних рівнів і різних юрисдикцій, представників ВРЮ, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Державної судової адміністрації.

- Ми маємо запропонувати своєму народу таку модель судової системи, щоб судова система була простою і зрозумілою для громадян, - наголосив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, а оптимальна модель судової влади, на його переконання, має розроблятись з урахування історичних традицій нашого народу, площі території, яку покриває Україна, густоти населення та враховувати найкращий досвід європейських країн.

- У такому суспільно-важливому питанні як реформування судової влади у відповідності до європейських стандартів, вважає Голова Верховного Суду України, - законодавча, виконавча, судова влада та громадянське суспільство мають бути єдиними і діяти скоординовано, щоб в результаті реформ в Україні запанувало верховенство права.

Ярослав Романюк також зазначив, що при внесенні змін до Конституції України в контексті питань проведення реформування судової влади необхідно приділити більше уваги посаді судді, піднявши віковий ценз та кваліфікаційний рівень претендентів. Також, наголосив Голова Верховного Суду України, шляхом внесення змін до Конституції необхідно уникнути механізмів політичного впливу на суддів, а для цього вилучити органи політичної влади з процесу призначення та звільнення суддів, позбавлення їх суддівського імунітету, привести склад Вищої Ради юстиції у відповідність до рекомендацій органів Ради Європи.

- Ми бачимо, що не всі реформи йдуть у доброму напрямку, - зауважив Крістофер Регнард, суддя, президент Європейської асоціації суддів, віце-президент Світової асоціації суддів. – Ми розуміємо, що вирішується доля судової влади і хотіли б бути максимально корисними для України. Ми значною мірою поділяємо висновки Венеціанської комісії в частині застережень щодо застосування Закону «Про очищення влади». За словами Крістофера Регнарда, згідно з висновками ВК, «орган, який звільняє суддю з посади, має бути абсолютно незалежним; має бути застосовано виключно індивідуальний підхід до розгляду кожної справи, і головним принципом має бути презумпція невинуватості». Також, за словами членів делегації Европейської асоціації суддів, згідно з висновками Венеціанської комісії, критерії, за якими проводиться люстрація, повинні бути переглянуті, а функцію проведення люстрації необхідно від Міністерства юстиції передати незалежній комісії, а єдиним органом, відповідальним за звільнення суддів, є Вища Рада юстиції.

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк висловив сподівання, що після набуття чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» роботу Вищої Ради юстиції буде розблоковано, адже вже призначено дати проведення з’їздів відповідних органів, уповноважених делегувати до ВРЮ своїх представників.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 383 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz