Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 
Головна » 2014 » Листопад » 30 » Суддям необхідно знати та активно застосувати практику Європейського суду задля ефективного захисту прав людини
11:10
Суддям необхідно знати та активно застосувати практику Європейського суду задля ефективного захисту прав людини

Про це заявив Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло сьогодні, 21 листопада 2014 року, під час відкриття ІІІ Міжнародного форуму з практики Європейського суду з прав людини, який проводиться у рамках співпраці Координатора проектів ОБСЄ в Україні з Національною школою суддів України, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України.

Як зазначив Голова ВАСУ, для адміністративних судів України питання урахування національними судами судової практики Європейського суду та забезпечення доступу до неї є вкрай важливим, оскільки відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Олександр Нечитайло відзначив також позитивну тенденцію щодо збільшення випадків застосування адміністративними судами практики Європейського суду під час вирішення справ чи прийняття процесуальних рішень. На переконання Голови Вищого адмінсуду, цьому значно сприяло надання адміністративним судам відповідної методичної допомоги Вищим адміністративним судом України, який постійно аналізує практику Європейського суду та інформує судові інстанції нижчого рівня щодо важливих судових рішень з посиланнями, у яких джерелах можна знайти відповідне рішення.

Він, зокрема, наголосив на тому, що головним завданням суддів є розуміння принципів, які Європейський суд з прав людини висуває як основоположні при прийнятті судових рішень. Тому суддів адміністративних судів під час тематичних навчань спрямовують на необхідність відійти від так званого юридичного позитивістського підходу та застосовувати національне законодавство у світлі принципів судової практики Європейського суду з прав людини.

Захід проводиться в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”, метою якого є зміцнення захисту прав людини при здійсненні правосуддя в Україні.

У рамках Форуму судді та юристи Європейського суду з прав людини, українські адвокати, науковці та судді обговорять актуальні питання діяльності ЄСПЛ, проблеми застосування європейської практики в Україні. поліпшення умов утримання під вартою, питання свободи мирних зібрань в Україні, третейського розгляду справ тощо.

ІІІ Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини відбуватиметься протягом 21-23 листопада у місті Львові за участі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 383 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz