Субота, 20.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

 
Головна » 2015 » Березень » 28 » Проведено робочу нараду керівництва ВССУ з головами апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва
15:14
Проведено робочу нараду керівництва ВССУ з головами апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва

Голова ВССУ Борис Гулько поінформував учасників наради про стан здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та ВССУ у 2014 році, приділивши увагу статистичним показникам роботи судових установ за звітний період. Так, за його словами, у 2014 році порівняно з 2013 роком на 18 % зменшилась кількість справ і матеріалів, які надійшли на розгляд місцевих судів(2,9 млн – у 2014 році; 3,6 млн  – у 2013-му). При незмінній кількості справ кримінального судочинства значно зменшилась кількість справ цивільного (на 23 %), адміністративного (на 15 %) та справ про адміністративні правопорушення (на 26%).

Очевидним є те, наголосив Борис Гулько, що зазначене зменшення відбулось внаслідок припинення здійснення правосуддя судами, розташованими на території Автономної Республіки Крим, Луганської та Донецької областей. Проте деякі суди працюють з великим навантаженням, і зменшення не відбулося.

Особливу увагу доповідач звернув на питання дотримання розумних строків розгляду справ, які підсудні місцевим загальним та апеляційним судам. Результати аналізу судової статистики розгляду кримінальних проваджень у цьому аспекті засвідчили негативну динаміку. Так, кількість кримінальних проваджень, розглянутих з порушенням процесуальних строків у порівнянні із 2013 роком зросла у 2,8 рази.

Натомість позитивною динамікою характеризується показник строків призначення справи до апеляційного розгляду. Порівняно з 2013 роком у 2014 році в апеляційних судах вдвічі зменшилась кількість справ, у яких порушено строки призначення цивільних справ та кримінальних проваджень за апеляційними скаргами до розгляду.

Також Голова ВССУ повідомив, що у 2014 році апеляційними судами було переглянуто 104,4 тис. судових рішень у цивільних справах, скасовано 38,1 % судових рішень від кількості переглянутих, 9 % – змінено, у кримінальних справах – переглянуто 38,2 тис. судових рішень, скасовано      34,3 % від кількості переглянутих, 10,5 % – змінено.

Відповідна кількість скасованих судових рішень вкрай негативно характеризує стан здійснення правосуддя, підкреслив керівник ВССУ і закликав колег звернути на ці питання особливу увагу.

Щодо результатів касаційного перегляду судових рішень, то незначним збільшенням (на 2%) характеризується показник скасування касаційним судом судових рішень у цивільних справах. Так, повідомив доповідач, скасовано понад 15 % рішень, ухвалених місцевими загальними та апеляційними судами, і близько 12 % ухвал, постановлених відповідними судами від кількості касаційних скарг, що надійшли на ці судові рішення.

Більшим є відсоток скасованих судових рішень у кримінальних справах. Протягом 2014 року судовою палатою у кримінальних справах ВССУ скасовано і змінено вироки стосовно 1,6 тис. осіб, із них стосовно 1,2 тис. осіб – скасовано (27,9 % від загальної кількості осіб, стосовно яких переглянуто вироки).

Істотно збільшилась кількість скасованих вироків апеляційних судів, ухвалених ними в апеляційному порядку.

Детального аналізу потребує не лише факт скасування судових рішень, підкреслив Борис Гулько, а й підстави, внаслідок яких такі рішення було скасовано. Досить часто суди допускали грубі порушення норм матеріального та процесуального права при розгляді справ цивільної та кримінальної юрисдикції. На окремих випадках таких порушень Голова ВССУ зупинився окремо.

Також він звернув увагу колег на найбільш характерні поточні проблеми, які виникають у судах. Насамперед це питання кадрового забезпечення, особливо в установах із невеликою кількістю суддів; навантаження у судах, яким визначено підсудність у зв’язку з проведенням антитерористичної операції; організація масових заходів, «пікетування» приміщень судів; бездіяльність та неналежне виконання органами внутрішніх справ вимог закону щодо підтримання громадського порядку в судах; припинення проявів неповаги до суду та охорони приміщень судів; втручання в діяльність судів та однобоке висвітлення в ЗМІ інформації щодо роботи судів.

Наприкінці свого виступу Голова ВССУ повідомив, що Рада з питань судової реформи при Президентові України почала обговорення проекту стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки.

Так, в розділі, присвяченому аналізу існуючого стану правосуддя, констатується, що судова влада не виконує поставлені перед нею завдання на належному рівні. При цьому результати аналізу чинників, які зумовлюють такий стан функціонування судової системи, свідчать про те, що частина із них стосується питань законодавчого забезпечення правосуддя, а частина – зумовлена діяльністю судів та суддів. Тож, враховуючи важливість судової реформи, Голова ВССУ закликав колег довести цю інформацію до відома суддів та докласти максимум зусиль для впливу на зазначені чинники.

На окремі проблемні питання застосування норм законодавства при здійсненні судочинства суддями апеляційних судів звернули увагу секретар судової палати у кримінальних справах Валентина Щепоткіна та заступник Голови ВССУ Марина Червинська. У свою чергу секретар пленуму ВССУ Дмитро Луспеник звернувся до керівників апеляційних судів з проханням узгоджувати плани роботи апеляційних судів з планом роботи суду касаційної інстанції, а також надавати інформацію про хід виконання постанов пленуму ВССУ про стан здійснення правосуддя, де зазначаються дії судів, спрямовані на усунення виявлених недоліків. Також Дмитро Луспеник запропонував головам апеляційних судів за прикладом Апеляційного суду міста Києва надсилати суду касаційної інстанції системні узагальнення, аналізи судової практики, в яких надаються рекомендації місцевим судам, щоб можливо було з метою забезпечення єдності судової практики звірити їх з позицією Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ та Верховного Суду України.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя ВССУ Михайло Макарчук поінформував присутніх про роботу цього органу в контексті змін, запроваджених прийнятим 12 лютого 2015 року Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд».

З питаннями фінансового забезпечення судів у поточному році ознайомив голів апеляційних судів керівник Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він відзначив окремі проблеми у зв’язку зі складною економічно-політичною ситуацією в країні.

Заступник Голови ВССУ Станіслав Кравченко звернув увагу учасників робочої наради на окремі питання здійснення розгляду клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Предметом обговорення стали зміни до ст. 247 Кримінального процесуального кодексу України, внесені Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1698-VII «Про Національне антикорупційне бюро України», що набрали чинності 25 січня 2015 року, а також лист Державної судової адміністрації України, пов'язаний із реалізацією зазначених змін у законодавстві. Також було обговорено деякі питання здійснення розгляду таких клопотань з урахуванням вимог Порядку організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 року № 939.

У роботі наради взяв участь і Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який висловив своє бачення щодо розв’язання нагальних проблем у судовій системі та подальшого її реформування. Він, зокрема, відзначив важливі зміни, запроваджені Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд». Насамперед це надання повноважень Верховному Суду щодо самостійного вирішення питання про допуск справ до розгляду. Тепер Верховний Суд України, підкреслив його керівник, матиме можливість переглядати справи у зв’язку з неоднаковим застосуванням касаційними судами однієї і тієї самої норми не лише матеріального права, а й процесуального. Серед позитивних моментів він назвав і прозорий, на конкурсних умовах добір претендентів на посаду судді та для роботи в органах судової влади, а також диференціацію видів дисциплінарних стягнень щодо суддів. Водночас Голова Верховного Суду України висловив сподівання, що найближчим часом Венеціанська комісія надасть свою оцінку запровадженому новим Законом кваліфікаційному оцінюванню суддів. Адже надзвичайно важливо, щоб ця процедура відповідала визнаним європейським стандартам.

Ярослав Романюк повідомив, що у Верховному Суді України триває робота ІІІ Міжнародного судово-правового форуму «Судова реформа в Україні: європейський вектор», під час якого судді, науковці, міжнародні експерти у галузі права, представники державних органів влади України обговорять, зокрема, вплив Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом на судову систему України, ознайомляться з міжнародним досвідом євроінтеграції, розглянуть шляхи підвищення ефективності діяльності судової системи України  та необхідність реформування суміжних інститутів.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 461 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz