Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

 
Головна » 2015 » Вересень » 6 » При здійсненні конкурсного відбору кандидатів на посаду судді необхідно більше уваги приділяти не тільки кваліфікації, а й моральним якостям
14:53
При здійсненні конкурсного відбору кандидатів на посаду судді необхідно більше уваги приділяти не тільки кваліфікації, а й моральним якостям

Про визначальні зміни, запропоновані до розділу «Правосуддя» Основного Закону України, що спрямовані на оптимізацію діяльності судової системи України і максимальний правовий захист українських громадян на національному рівні, Голова Верховного Суду України розповів під час зустрічі з представниками Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID), яка відбулася у Верховному Суді України.

– Судді Верховного Суду України, усвідомлюючи необхідність і важливість змін у вітчизняній системі судочинства, ще у квітні нинішнього року подали ухвалені Пленумом Верховного Суду України пропозиції, чимало з яких враховано при підготовці нової редакції Основного Закону. Це стосується, зокрема, і збільшення вікового цензу з 25 до 30 років, і професійного стажу для вступу на посаду судді до 5 років, і зменшення можливостей здійснювати політичний вплив на судову владу та суддів, – зазначив Голова Верховного Суду України.

Суспільство справедливо ставить високі вимоги до особи судді, тож при конкурсному відборі необхідно використовувати ефективні механізми для призначення на такі посади людей із високими морально-етичними якостями, оскільки рівень знань не завжди гарантує порядність юриста, який прагне стати суддею, наголосив Ярослав Романюк. Голова Верховного Суду України відзначив важливу роль фахівців та експертів USAID при підготовці Кодексу суддівської етики, зауваживши, що варто продовжити роботу у цьому напрямі.

Суспільство також вимагає прозорості та гласності судів. Відповідно, кожному громадянину нашої держави має бути надано можливість скласти своє враження про роботу суду, а працівникам ЗМІ – отримувати інформацію з першоджерел, Однак, на переконання Голови Верховного Суду України, така відкритість не має ставати на заваді якості правосуддя, тому необхідно ретельно вивчати міжнародний досвід у сфері комунікування судів з громадськістю .

Одним із важливих чинників підвищення рівня довіри суспільства до судової влади, на думку Голови Верховного Суду України, може стати і проведення атестації суддів України. Процедура такого професійного оцінювання суддів проводиться у понад 30 країнах Європи і дає можливість суддям працювати над підвищенням своєї кваліфікації.

Українські судді також зацікавлені у здійсненні подібного кваліфікаційного іспиту, однак відбуватися він має у відповідності з європейськими і світовими стандартами, підкреслив Ярослав Романюк. Тільки за такої умови суспільство отримає відповідь, якою є судова система в Україні, а судді – що і як потрібно змінювати для її удосконалення. Проте чимало проблем ще залишаються невирішеними, зокрема, впровадження інституту масового позову, медіації, преюдиційного запиту. Для того, щоб запровадити в Україні найефективніші механізми удосконалення судової системи, приведення її у відповідність до найвищих міжнародних стандартів судочинства, необхідно вивчати досвід не тільки європейських країн, а й США, зазначив Голова Верховного Суду України.

– Державам зі столітніми традиціями демократії, звичайно, є чим поділитися з українською громадою, яка лиш двадцять років торує цей шлях, – зауважив Ярослав Романюк. На його переконання, успіх багаторічної плідної співпраці USAID й державних структур України і, зокрема, Верховного Суду України, базується саме на глибокому розумінні американських партнерів необхідності запровадження тих інституційних змін, які ведуть до зміцнення демократії й утвердження в країні принципу верховенства права.

Голова Верховного Суду України принагідно подякував уряду й народу Сполучених Штатів Америки, Агентству з міжнародного розвитку за ту велику підтримку, яку вони надавали й надають Україні, особливо у цей нелегкий час випробувань.

Присутні на зустрічі представники Агентства з міжнародного розвитку США директор відділу програм з розвитку демократії і врядування Кейт Сомвонгсірі, радник із правових питань Джеф Коул, працівник відділу програм із розвитку демократії Деніел Райан, дослідник відділу програм із розвитку демократії Ендрю Соломон подякували Верховному Суду України за багаторічну плідну співпрацю у рамках вже реалізованих проектів USAID та висловили зацікавленість у розширенні й поглибленні співробітництва, особливо, зважаючи на ті реформи, що відбуваються у судовій системі України.

У перспективі, йшлося під час зустрічі, співпраця може охоплювати кілька важливих напрямів, спрямованих на забезпечення незалежності судової влади в Україні та виведення її з-під політичного впливу, а також на розвиток її інституційних спроможностей та підвищення ефективності здійснення правосуддя.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 531 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz