Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 
Головна » 2014 » Листопад » 30 » Представники ВССУ взяли участь у II Міжнародних арбітражних читаннях
10:57
Представники ВССУ взяли участь у II Міжнародних арбітражних читаннях

13 листопада 2014 року в приміщенні Торгово-промислової палати України відбулися II Міжнародні арбітражні читання, присвячені пам’яті академіка Ігоря Гавриловича Побірченка, доктора юридичних наук, професора, академіка АПрН України, фундатора Міжнародного комерційного арбітражного суду та Морської арбітражної комісії в Україні. Як зазначив у вітальному слові теперішній керівник цих установ Микола Селівон, нинішні Читання зібрали як науковців, так і практикуючих юристів, серед яких – представники постійно діючих міжнародних установ з багатьох країн Європи, вищих спеціалізованих судів, провідних юридичних фірм та юридичних служб суб’єктів підприємництва, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

Основні питання, що виносилися на обговорення, були зумовлені темою цьогорічних Читань – «Арбітражна угода: базові принципи і сучасні тенденції» – і стосувалися особливостей арбітражних угод, зокрема їх класифікації, укладенню та терміну дії, проблем тлумачення таких угод і позицій державних судів з цього приводу, арбітрабільності спорів та значення арбітражних угод для оспорення рішень міжнародних комерційних арбітражів за законодавством України.

Конструктивний діалог практиків, представників судової системи і теоретиків, переконаний президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, сприяє вирішенню нагальних теоретичних, практичних питань права і практики сучасного міжнародного арбітражу в Україні й за кордоном з урахуванням пропозицій учасників. За його словами, тема нинішнього обговорення є особливо актуальною для бізнесу і розвитку економіки країни. Більше того, підкреслив президент ТПП, об’єктивний та оперативний розгляд спорів між учасниками зовнішньоекономічних контрактів, а головне – впевненість кожного підприємця в тому, що його порушені права будуть захищені, – має дуже важливе значення для України з точки зору залучення інвестицій та іміджу.

Свої думки щодо тематики заходу висловили представники суддівської спільноти. Як наголосив у своєму виступі Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, для будь-якого цивілізованого суспільства в основі його розвитку важливі дві речі – здорова конкуренція і справедливий суд. При цьому форму вирішення конфлікту між підприємцями має визначати не держава, а самі учасники спору, які можуть обирати найбільш ефективний, справедливий і, можливо, економний спосіб. «Сподіваюсь, що сьогоднішній захід сприятиме розвитку позасудових процедур і арбітражу», – зазначив Голова ВГСУ.

Від Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ участь у конференції взяли заступник Голови Марина Червинська, секретар судової палати у цивільних справах Олена Кафідова та начальник відділу забезпечення діяльності заступника Голови Стелла Морозова.

У своєму виступі Марина Червинська звернула увагу на важливе значення узагальнення судової практики у цивільних справах, пов’язаних з оспоренням і виконанням арбітражних рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України. Наразі, зазначила доповідач, у ВССУ ведеться робота над відповідним узагальненням судової практики, що, безперечно, сприятиме вирішенню проблемних питань у цій сфері. Однак уже сьогодні можна зробити певні висновки, один з яких –  невідповідність чинного цивільного процесуального законодавства потребам практики. На сьогодні провадження у справах про оскарження рішень третейських судів та провадження у справах про оспорення рішень міжнародного комерційного арбітражу, якщо місце арбітражу знаходиться на території України, а також про видачу виконавчих листів на примусове виконання рішень цих третейських установ врегульовується розділом VII-1 ЦПК України. При цьому не враховано, що внутрішні третейські суди і міжнародний комерційний арбітраж мають кожен свою спеціальну законодавчу основу створення та діяльності. Відмінність існує також у процедурі й підставах скасування рішень МКА та третейських судів, щодо кола учасників цивільного процесу у справах про оскарження рішення третейського суду та оспорення рішення міжнародного комерційного арбітражу тощо. Звідси – помилки при обранні юрисдикційного органу оскарження/оспорення, визначенні підсудності, вирішенні питання щодо наявності підстав для скасування рішень МКА та внутрішніх третейських судів. «Не тільки сторонам, а й судам першої та апеляційної інстанцій досить складно розмежувати норми, які стосуються третейського суду, а які МКА», – наголосила Марина Червинська.

Очевидно, що норми ЦПК України в частині оспорення і приведення у виконання рішень МКА мають бути переглянуті. На думку Марини Червинської, яку підтримують більшість її колег, вони повинні бути відокремлені від норм, що встановлюють правила про оскарження і про приведення у виконання рішень третейських судів (внутрішніх третейських судів). Як, наприклад, у ЦПК Франції, де титули про оскарження арбітражних рішень та про оспорення, визнання, примусове виконання рішень міжнародних арбітражів самостійні.

Порушуючи питання про юрисдикційність та підсудність розгляду справ про оспорення рішень МКА, якщо місце арбітражу знаходиться на території України, та про видачу виконавчих листів на їх примусове виконання, Марина Червинська навела аргументи на користь розгляду таких справ саме судами цивільної юрисдикції, а також на користь відновлення практики розгляду таких справ судами апеляційної та касаційної інстанцій. Це б відповідало загальноєвропейським стандартам у частині визначення підсудності та дотримання принципів правової економії та розумних строків розгляду справ.

Водночас Марина Червинська відзначила вагомий внесок Міжнародного комерційного арбітражного суду в розвиток правового статусу держави. «Ваша діяльність – яскравий приклад того, як можуть розглядатися справи в недержавних судах. Оскільки навантаження на суддів, зокрема й ВССУ, надзвичайно велике. Так, суддя цивільної палати ВССУ розглядає 139 справ на місяць. Такого бути не повинно, адже касація – це особлива інстанція, яка не має втретє переглядати справу. Але наразі фільтрів допуску скарг до суду касаційної інстанції законодавством не передбачено», – підкреслила суддя.

Актуальні питання співвідношення арбітражної угоди і правопорядку, що застосовується до вирішення спорів, які виникають у сфері міжнародної торгівлі, у своїй доповіді висвітлила начальник відділу забезпечення діяльності заступника Голови ВССУ, кандидат юридичних наук Стелла Морозова. Вона підкреслила важливе значення належної підготовки контракту та арбітражної угоди, інакше це може призвести не тільки до банкротства компаній, а й  негативних наслідків для країни загалом.

Представники наукових кіл неодноразово звертали увагу на сумнозвісну роль, яку відіграють третейські суди, у тому числі й міжнародний комерційний арбітраж, у рейдерських схемах. Серед причин такого явища, зазначила доповідач, експерти називають, зокрема, неповноцінний судовий контроль за діяльністю третейських судів, адже державний суд лише перевіряє законність рішення третейського суду за формальними ознаками, а перелік підстав для скасування арбітражного рішення і відмови у приведенні його до виконання є вичерпним.

Однак, на думку Стелли Морозової, питання має ставитись не стільки про необхідність суворого контролю за діяльністю арбітражів, скільки про необхідність дотримання законодавства всіма юрисдикційними органами держави, її громадянами, учасниками зовнішньоекономічних відносин, про загальну й професійну культуру, освіту, ціннісні орієнтації. «Деякі приклади з практики свідчать про незнання учасниками арбітражної угоди застосовуваного ними законодавства, що негативно впливає на стан зовнішньоекономічних відносин, а також збільшує кількість судових спорів», – наголосила доповідач. Крім цього, сторони мають пам’ятати, що існує низка правовідносин, спори у яких є компетенцією виключно державних судів.

Активну участь в обговоренні виступів взяли представники юридичних фірм, науковці та міжнародні експерти, які звернули увагу на низку проблемних питань, пов’язаних з арбітражними угодами.

За результатами виступів та обговорень було ухвалено Резолюцію II Міжнародних арбітражних читань, присвячених пам’яті академіка І. Г. Побірченка, із загальними рекомендаціями щодо покращення правозастосовної практики та конкретними пропозиціями щодо удосконалення чинного законодавства.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 481 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz