Субота, 20.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
Головна » 2015 » Травень » 9 » «Наші громадяни мають відчути, що суд дійсно гарантує захист їх прав», - Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк
09:25
«Наші громадяни мають відчути, що суд дійсно гарантує захист їх прав», - Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк

Судді судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України з експертами та представниками Ради Європи обговорили особливості перегляду рішень Верховним Судом України по дисциплінарних справах суддів та ознайомилися з європейським досвідом організації системи оскарження рішень у рамках дисциплінарного провадження щодо судді.

 

Метою проведення семінару «Особливості перегляду рішень Верховним Судом України по дисциплінарних справах суддів» стала необхідність обговорення особливостей перегляду Верховним Судом України рішень у дисциплінарній справі щодо судді як окремої стадії дисциплінарного провадження, аналіз відповідності цієї стадії дисциплінарного провадження європейським стандартам і практикам з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України».

- Зараз, коли в Україні розробляються зміни до Конституції, зокрема, і щодо реформування судової влади, саме спільними зусиллями ми маємо створити таку судову систему, щоб наші громадяни відчули, що суд дійсно гарантує захист їх прав, і у них немає потреби звертатися до Європейського суду з прав людини. І на цьому етапі роль органів Ради Європи в реформуванні системи судочинства важко переоцінити,- наголосив під час зустрічі з представниками Ради Європи Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. – З набранням чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» у новій редакції викладено і Закон «Про судоустрій і статус суддів», повноваження Верховного Суду України значно розширено, проте ці повноваження дають можливість тільки виправляти помилки, а не застосовувати превентивні заходи.

Голова Верховного Суду України також зауважив, що в Конституції України поки залишається таке дещо розмите поняття як звільнення судді за порушення присяги, а не чіткий перелік – за що саме можна звільнити суддю.

- Зараз ми бачимо такі основні проблемні питання, як умови та критерії звільнення з посади судді та оцінку діяльності суддів. Якщо цей процес буде запущено, він має містити чимало запобіжників, аби уникнути упередженості, - висловила застереження Ханне Юнкер, голова Департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Ради Європи. – Рада Європи вже розробила кілька рекомендацій щодо відповідальності суддів в Україні.

Під час розмови Голова Верховного Суду України висловив переконання, що для нашої держави також може бути дуже корисним досвід європейських країн, зокрема, у вирішенні проблеми розгляду позовів необмеженого кола осіб, тобто масових позовів, коли необхідність розгляду кількох мільйонів однотипних справ, наприклад, дітей війни, призводить до значних витрат та вдвічі збільшує навантаження на судову систему. На переконання Ярослава Романюка, у вирішенні цієї проблеми може бути корисним досвід Швеції, де відповідний закон розроблявся протягом 10 років.

На сучасному етапі реформування судової системи в Україні співпраця Верховного Суду України з фахівцями Ради Європи є особливо актуальною, наголосив Голова Верховного Суду України.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 403 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz