Четвер, 18.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

 
Головна » 2014 » Вересень » 14 » Кількість адміністартвиних справ, які очікують розгляду, зменшилась. Як наслідок – зменшились строки розгляду справ
16:47
Кількість адміністартвиних справ, які очікують розгляду, зменшилась. Як наслідок – зменшились строки розгляду справ

Про це повідомив Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло під час свого виступу на засіданні Пленуму Вищого адміністративного суду України 12 вересня 2014 року.

Доповідаючи про стан здійснення правосуддя адміністративними судами у першому півріччі 2014 року, Голова ВАСУ відзначив також, що у багатьох адмінсудах завантаженість залишається надмірною. Наприклад, у Харківському окружному адмінсуді середньомісячна кількість ухвалених судових рішень, якими закінчено розгляд справ і матеріалів, – 78, Вінницькому, Київському та Львівському апеляційних адміністративних судах – відповідно  1 079, 156 та 131, Вищому адміністративному суді – 134 судових рішення.

За словами Голови Вищого адміністративного суду, таке навантаження може призводити до зниження ефективності правосуддя. «Суддя, який розглядає таку кількість справ, просто не може приділяти їм належну кількість сил та часу. Але ми не можемо постійно розраховувати на нові вакансії – будемо відверті: жодна країна у світі не може дозволити собі безкінечно нарощувати суддівський корпус. Є лише один спосіб уникнути колапсу судової системи – наріжним каменем має бути оптимізація нашої роботи», - зазначив очільник ВАСУ.

Він також висловив переконання, що у цьому контексті слід вести мову про технологічну оптимізацію.

Поряд з цим, на думку Голови ВАСУ, особливої уваги потребують питання забезпечення єдності судової практики, дотримання процесуальних строків при розгляді адміністративних справ, підвищення ефективності судочинства.

Важливу роль у забезпеченні єдності судової практики у звітному періоді відігравав Пленум Вищого адміністративного суду України, який оперативно реагував на зміни в законодавстві та прийняв 7 постанов з актуальних питань діяльності адміністративних судів.

Одним із механізмів забезпечення єдності судової практики Олександр Нечитайло назвав також ухвалення судових рішень розширеним складом колегії. «У минулому році судді четвертої судової палати у такому форматі розглянули 2 справи. Незважаючи на те, що постановою Пленуму ВАСУ від 14 лютого 2014 року №1 секретарям судових палат запропоновано продовжити практику розгляду справ розширеними колегіями судових палат за наявності протилежних за змістом рішень судів попередніх інстанцій, у першому півріччі розширеним складом колегії не ухвалено жодного судового рішення», - підкреслив він.

Разом з тим під час обговорення питання піврічниз підсумків роботи адміністративних судів, зазначалося, що показник кількості скасованих чи змінених судових рішень поки що залишається високим. Непоодинокими є факти затягування вирішення судових справ і винесення помилкових судових рішень.

«Зараз необхідно створити умови для ефективного, якісного та справедливого розгляду справ адміністративної юрисдикції саме в судах першої інстанції. Апеляційні суди мають здійснювати змістовний аналіз причин скасування та зміни судових рішень судом касаційної інстанції. До виконання цього завдання повинні бути докладені максимальні зусилля апеляційних судів, їх керівників, а також Вищого адміністративного суду України», - підсумував Голова Вищого адміністартвиного суду.

Заступник Голови суду, секретар Пленуму ВАСУ Михайло Смокович відзначив, що причиною неоднакової судової практики в адміністративних судах є також динаміка розвитку законодавства України, поява не лише нових норм права та часта їх зміна, а й поява нових правовідносин, які слід правильно врегулювати, тоді як трапляються випадки, коли нові правові норми не можуть правильно застосувати на практиці навіть їхні автори. «Крім цього, часто і докорінно змінюється практика Конституційного Суду України, до вимог сьогодення пристосовується практика Європейського Суду з прав людини. Ми ж повинні враховувати всі ці зміни, співставляти їх, адаптувати до своїх рішень та приводити у відповідність власну судову практику. Це не просто, особливо враховуючи навантаження на суддів, тож певний відбиток на якості рішень залишається, але ми не стоїмо на місці і докладаємо усіх зусиль, щоб адекватно реагувати на всі ці зміни», - зауважив М.Смокович.

Під час засідання Пленуму судді розглянули також питання про узагальнення практики вирішення адміністративними судами справ про зміну виборчої адреси та місця голосування, уточнення списків виборців, які виникли під час позачергових виборів Президента України та виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів.

Крім цього, було внесено деякі актуальні зміни до низки постанов Пленуму ВАСУ. Текст узагальнення прктики, а також тексти постанов Пленуму буде оприлюднено на офіційному веб-сайті ВАСУ, у рубриках «Узагальнення судової практики» та «Пленум ВАСУ» відповідно.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 412 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz