Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

 
Головна » 2015 » Лютий » 1 » Голова ВГСУ Богдан Львов узяв участь в обговоренні судової реформи
19:04
Голова ВГСУ Богдан Львов узяв участь в обговоренні судової реформи

28 січня 2015 року в прес-центрі інформаційного агентства "ЛІГАБізнесІнформ" відбувся круглий стіл "Судова реформа в Україні. Зміна системи судів загальної юрисдикції: реформа чи перерозподіл влади" за участю Голови Вищого господарського суду України Богдана Львова, провідних юристів та науковців у галузі права.

Обговорюючи майбутнє господарських судів, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов зазначив, що конкуренція наукових думок - це нормальне явище, адже у світі не існує єдиної системи побудови судової влади. Заразом він нагадав, що господарські суди з'явилися не вчора, а мають багаторічну історію. "Втратити все раптово, не маючи альтернатив, - це абсурд. Чисельність суддів-господарників становить лише 1/8 від загальної кількості суддів. Водночас у 2013 році господарські суди розглянули позовних вимог на суму 113 млрд грн., що становить 32,4% від дохідної частини державного бюджету. В 2014 році, попри всі наявні проблеми, кількість справ зросла на 2,4% порівняно з попереднім роком, сума вимог за якими сягнула 183,3 млрд грн., що становить 48,5% від дохідної частини бюджету", - поінформував Голова ВГСУ.

Крім того, Богдан Львов зазначив, що наразі стоїть питання не про ліквідацію господарських судів, а про їх реорганізацію. "Якщо говорити про першу інстанцію, то змінюються лише вивіски судів, а якщо про другу, то 7 апеляційних господарських судів пропонується об'єднати з 25 апеляційними судами загальної юрисдикції. Якщо ж говорити про ВГСУ, то його пропонується об'єднати з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, але чомусь ніхто не говорить, що це також своєрідна його ліквідація", - зауважив Голова ВГСУ. Він також наголосив на тому, що питання ліквідації господарських судів - це 500 млн грн., яких недоотримає держава. Крім того, найближчі 2-3 роки буде цілковита плутанина в судовій системі, чого не витримає національна економіка.

Підтримав Голову ВГСУ щодо майбутнього реформування спеціалізованих юрисдикцій і заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Євген Литвинов. Він також вважає, що допуск до перегляду судових рішень Верховним Судом України має бути справою саме цього суду.

Своє бачення висловила і доктор юридичних наук, професор Наталія Кузнєцова. Вона, зокрема, зазначила, що злиття двох спеціалізованих юрисдикцій в одну призведе до функціонування протягом невизначеного строку гібридної юрисдикції.

У свою чергу, член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного господарського суду Михайло Новіков зауважив, що перш ніж реформувати судову систему, потрібно бачити кінцеву мету. "Наявні сьогодні проблеми - це незалежність судів та суддів, неоднорідність судової практики та відсутність єдиного органу, який би представляв судову владу на рівні з іншими. Адже вона, по суті, ніколи не була незалежною, а завжди залежала від законодавчої та виконавчої", - наголосив суддя.

Не вважає ліквідацію господарських судів першочерговми завданням і старший радник юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Вадим Беляневич. "Господарська юрисдикція має глибоке коріння та увібрала в себе весь позитивний досвід попередників, що призвело до того, що система працює добре, хоча і з деякими нюансами. Корупція існує, але не більше, ніж у всіх інших сферах життя", - зазначив Вадим Беляневич. На його думку, зараз треба займатися не перебудовою, а кадровими питаннями. "Судова система має бути позбавлена негативних явищ, які зосереджені далеко не в господарських судах. Лише наступний етап може бути присвячений змінам до Конституції України, в тому числі вибору три- чи чотириланковості судової системи", - резюмував Вадим Беляневич.

Водночас заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт групи судової реформи Реанімаційного Пакета Реформ Роман Куйбіда запропонував змістити акценти: "Питання ліквідації господарських судів не є принциповим на цьому етапі судової реформи, а варто зосередити увагу на забезпеченні незалежності та відповідальності судів і суддів". Адже, за словами експерта, органи влади бажають і надалі зберігати свій вплив на судову систему, а тому основні дискусії мали б точитися з цього приводу. Завданням реформи він також вважає уніфікацію, першим кроком якої має стати об'єднання вищих судів.

Підтримав попередника і суддя Верховного Суду України Олександр Прокопенко. Він також вважає, що наразі уніфікація судової практики ускладнена обмеженими повноваженнями ВСУ. Крім того, на його думку, судова система має бути розвантажена, у тому числі шляхом створення фільтрів допуску до перегляду судових рішень ВСУ.

Загалом дискусія точилася між більшістю (суддями спеціалізованих судів, вченими та адвокатами) і меншістю (представниками Реанімаційного Пакета Реформ та ВСУ). Хоча всі учасники круглого столу декларували незалежність суддів, проте наріжним каменем була реорганізація господарських судів, яка стосувалася суддів безпосередньо.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 466 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz