Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
Головна » 2015 » Травень » 16 » Голова ВАСУ Олександр Нечитайло просить Верховну Раду невідкладно вирішити питання безстрокового призначення суддів адміністративних судів
09:57
Голова ВАСУ Олександр Нечитайло просить Верховну Раду невідкладно вирішити питання безстрокового призначення суддів адміністративних судів

Відкрите звернення Голови Вищого адміністративного суду України Олександра Нечитайла до Голови Верховної Ради України, народних депутатів України щодо необхідності невідкладного вирішення питання безстрокового призначення суддів адміністративних судів

 

Шановний Володимире Борисовичу!

Шановні народні депутати України!

 

Звернутися до вас змушує ситуація з кадровим забезпеченням суддівського корпусу окружних адміністративних судів України, яка може негативно вплинути на ефективність судового захисту гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини та громадянина. Йдеться про те, що через тривале необрання Верховною Радою України суддів безстроково в адміністративних судах склалася критична ситуація.

Порядок обрання на посаду судді безстроково визначено Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та Регламентом Верховної Ради України.

Так, частиною другою статті 76 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» установлено, що суддя, строк повноважень якого закінчився, за його заявою має бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для обрання його Верховною Радою України на посаду судді безстроково, якщо відсутні визначені законом обставини, що перешкоджають цьому.

На виконання вимог частини першої статті 80 цього Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України у визначений строк вносить відповідні подання до Верховної Ради України щодо обрання суддів адміністративних судів на посади безстроково. Однак питання про обрання суддів на посади безстроково у встановленому законом порядку до цього часу Верховною Радою України не розглянуто. Окремі подання стосовно обрання на посаду судді безстроково знаходяться у Верховній Раді України більше року. При цьому законодавчо передбачено, що подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та прийняте нею рішення про рекомендування кандидата для обрання на посаду судді безстроково вносяться до Верховної Ради України не пізніше як за місяць до закінчення строку перебування такого кандидата на посаді судді. Такий обов’язок Вищої кваліфікаційної комісії суддів України встановлено, очевидно, для того, щоб до завершення повноважень судді було прийнято рішення про його обрання на посаду судді безстроково. Тобто законодавець передбачив необхідність оперативного вирішення цього питання.

Натомість довготривале зволікання Верховної Ради України щодо розгляду цього вкрай важливого питання призвело до того, що у багатьох окружних адміністративних судах здійснюють правосуддя лише половина суддів від тих, які повинні працювати відповідно до штатного розпису.

Так, відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 14.05.2012 № 52 «Про визначення кількості суддів у адміністративних судах України» штатна чисельність суддів в окружних адміністративних судах становить 636 суддів (за винятком суддів адмінсудів, розташованих на території АРК та м. Севастополя). При цьому третина суддів окружних адмінсудів не може здійснювати повноваження судді через закінчення п’ятирічного строку повноважень. Уже сьогодні 197 суддів не можуть розглядати справи, а найближчого місяця суддівські повноваження втратять ще майже 40 суддів окружних адміністративних судів. В окремих судах ситуація є особливо критичною та ризикує перетворитися на кадрову катастрофу для системи адміністративних судів. Так, зокрема, половина суддів не можуть виконувати повноваження через закінчення п’ятирічного строку  призначення на посаду судді вперше в Окружному адміністративному суді міста Києва (25 з 50 суддів за штатом), Миколаївському (8 з 16 суддів), Кіровоградському (7 з 16 суддів), Черкаському (8 з 19 суддів) окружних адміністративних судах. Значна кількість суддів, які не можуть здійснювати правосуддя, також у Донецькому окружному адмінсуді (16 суддів), Харківському окружному адмінсуді (15 суддів), Одеському окружному адмінсуді (12 суддів).

У зв’язку з відсутністю повноважень у такої великої кількості суддів у деяких судах вже незабаром може виникнути загроза якісним та кількісним показникам розгляду адміністративних справ, адже навантаження щодо розгляду судових спорів, яке перекладається на інших суддів, є надмірним. Лише минулого року на розгляді окружних адміністративних судів перебувало майже 223 тисячі справ і матеріалів, а станом на 1 травня цього року цей показник уже становить понад 76 тисяч справ.

Тривале необрання суддів безстроково призводить також до нераціонального використання коштів державного бюджету, адже виплата суддівської винагороди суддям, які вимушено не здійснюють правосуддя, відбувається на рівні посадового окладу судді. У такий важкий економічний період, який переживає сьогодні наша держава, подібний підхід стосовно витрачання коштів державного бюджету є неприпустимим.

Така ситуація характерна не лише для адміністративних судів, але й для всієї судової системи держави. На виконання рішення ХІІ позачергового з’їзду суддів України від 26.09.2014 Рада суддів України неодноразово зверталась до Верховної Ради України щодо стану дотримання вимог закону стосовно обрання суддів безстроково, строк повноважень яких закінчився (рішення Ради суддів України від 8.08.2014 №14; від 12.09.2014 №33 та від 12.03.2015 №13), проте питання про обрання суддів на посади безстроково у встановленому законом порядку до цього часу не вирішено.

Під постійним тиском, у складних політичних та економічних умовах судді адміністративних судів працюють понаднормово, намагаючись гідно здійснювати правосуддя та виконувати обов’язки, покладені на них державою. Разом із цим ситуація, що склалася із суддями, у яких закінчився п’ятирічний термін повноважень, підриває їхній моральний дух, створює пригнічені настрої та несприятливу атмосферу в суддівських колективах.

Переконаний, що такої ситуації, коли судді більше року перебувають у невизначеному стані, не може і не повинно бути.

З огляду на викладене та керуючись необхідністю забезпечити належні умови роботи для ефективного здійснення правосуддя адміністративними судами, звертаюся до вас із проханням якнайшвидше вирішити питання про обрання на посади суддів окружних адміністративних судів безстроково. Від цього залежить не лише ефективність і оперативність вирішення адміністративних справ, але й показник ефективності роботи всіх органів державної влади як злагодженого та дієвого механізму. Сподіваюся на ваше розуміння важливості оперативного вирішення цього питання для України та українського народу.

 

З повагою

Голова Вищого адміністративного

суду України                                                                                      О.М. Нечитайло

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 494 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz