Четвер, 28.03.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

 
Головна » 2015 » Січень » 24 » Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко: «Суддя має бути незалежним і від політичних, і від інших впливів»
13:00
Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко: «Суддя має бути незалежним і від політичних, і від інших впливів»

- Незалежність – це якість. Якість людини. Незалежними мають бути і думки, і рішення, що їх ухвалює суддя, - вважає суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Напередодні розгляду у Верховній Раді України законопроектів, спрямованих на усталення у нашій державі верховенства права, в Українському кризовому медіа-центрі провели круглий стіл за участі представників Адміністрації Президента України, членів Ради з питань судової реформи, створеної Президентом України восени минулого року, народних депутатів, представників адвокатури та відомих експертів. Модератором заходу виступила суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів Валентина Сімоненко. Основними темами обговорення під час круглого столу стали питання, яким має бути український суддя не тільки за фахом, а і в очах суспільства, та шляхи забезпечення незалежності судів.

«Питання особистих якостей судді нерозривно пов’язане з проблемою незалежності суддів від будь-яких впливів – політичного впливу, впливу сторін при розгляді справи або впливу громадськості», - наголосила Валентина Сімоненко,

Також Валентина Сімоненко вважає за доцільне введення кваліфікаційних класів для суддів. Ця думка у суддівському середовищі не дуже популярна, але, на жаль, зараз не всі судді прагнуть підвищувати свій професійний рівень і така пропозиція законопроектів є дуже слушною.

Суддя Верховного Суду України звернула увагу учасників дискусії, що нове законодавство має регулювати і встановлювати гарантії незалежності суддів. А досягти цього, з одного боку, можна через посилення дисциплінарної відповідальності суддів і збільшення кількості критеріїв притягнення до такої відповідальності. Наприклад, така підстава притягнення до дисциплінарної відповідальності як неповідомлення Ради суддів про вплив на суддю надасть суспільству і судді не стільки дисциплінарну відповідальність для судді, скільки свого роду захист. Суддя завжди зможе сказати особі, яка намагатиметься чинити на нього вплив, що наслідком спроби такого впливу буде звільнення судді.

З іншого боку, гарантувати незалежність суддів можна через застосування заходів, які зроблять неможливим будь-який вплив на суддю, - зазначила Валентина Сімоненко.

Серед позитивних новацій обох законопроектів суддя Верховного Суду України відзначила, зокрема, запровадження конкурсного відбору на посаду судді, підкресливши, що чим більше критеріїв конкурсного відбору прописано в законі, тим менше можливостей впливати на результати конкурсу.

Учасники дискусії дійшли згоди щодо необхідності ухвалення реформаторських законопроектів для забезпечення у нашій державі незалежного і неупередженого суду.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 513 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz