Субота, 20.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 
Головна » 2014 » Листопад » 30 » Експерти Ради Європи переконані, що судова реформа в Україні, нарешті, має всі шанси бути реалізованою
11:00
Експерти Ради Європи переконані, що судова реформа в Україні, нарешті, має всі шанси бути реалізованою

У результаті цього посилиться й роль Верховного Суду України як найвищого судового органу в державі.

На цьому наголосила під час зустрічі з Головою Верховного Суду Ярославом Романюком України директор Департаменту правосуддя та юридичної співпраці Ради Європи Ханне Юнкер.

Україна готова до конструктивних змін, констатувала пані Юнкер. І хоча існують різні думки й позиції щодо шляхів реформування судової системи, це, підкреслила експерт, набагато краще, ніж постійний застій, який можна було спостерігати упродовж останніх років.

Рада Європи, зазначила Ханне Юнкер, як і раніше, відкрита до подальшої співпраці з Україною та її судовою владою, готова чути проблеми, що потребують нагального вирішення, і надавати відповідну допомогу.

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк висловив удячність Раді Європи за розуміння ситуації, що склалася в Україні, й за ту зацікавленість у прискоренні реформ, яку демонструють правничі інституції РЄ та їх експерти. Сьогодні Україна насправді має історичний шанс змінитися на краще, зауважив Ярослав Романюк, адже й суспільство вимагає змін, і є політична воля на такий конструктив.

Пропозиції Верховного Суду щодо реформування судової системи України спрямовані, по суті, на революційні перетворення, наголосив Ярослав Романюк. Ідеться, зокрема, і про пошуки форм досудового розгляду справ, які б стали максимально ефективними для України, і про перегляд ролі адвокатів у судовому процесі, і про визначення структури судової системи для спрощення доступу до неї, і про збільшення відповідальності суддів за свою професійну діяльність з максимальним забезпеченням її незалежності.

У цьому сенсі учасники зустрічі обговорили й актуальне питання запропонованої люстрації суддів у рамках Закону України «Про очищення влади», висловившись за те, аби цей процес відбувався на виключно правовій основі, зі збереженням балансу між правом особи та правом суспільства. Ярослав Романюк поінформував представників Ради Європи про хід Пленуму Верховного Суду України, на якому прийнято рішення звернутися до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності Конституції України певних положень Закону України «Про очищення влади».

У зустрічі також взяли участь спів-секретар Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) та Консультативної ради європейських прокурорів (КРЄП) Арташес Мелікян, менеджер проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» Андрій Кавакін, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар та керівник прес-служби Людмила Момот.

Переклад забезпечували головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Микита Коваль та Катерина Поправка.

 

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 378 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz