П`ятниця, 19.04.2024
Правова спілка ВАШ ЮРИСТ
НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ У БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ!
Вітаю Вас, Гість · RSS


Діяльність судової влади [380]
Пошук на сайті
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 
Головна » 2014 » Жовтень » 19 » Для реформування судової системи необхідно об’єднати зусилля усіх гілок влади
11:24
Для реформування судової системи необхідно об’єднати зусилля усіх гілок влади

На цьому наголосив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк під час виїзного засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 13 жовтня 2014 року у приміщенні Верховного Суду України.

У своїй промові Голова Верховного Суду України звернув увагу на те, що сам факт проведення такого засідання із запрошенням представників судової спільноти та громадянського суспільства є підтвердженням прагнення Уряду здійснювати судову реформу з урахуванням думки фахівців-практиків у галузі судочинства, а також свідченням необхідності консолідації зусиль органів державної влади у цьому напрямі. Влада зараз має історичний шанс для проведення глибинного реформування і побудови якісно нової моделі судової системи України. З одного боку цього вимагає суспільство, з другого боку для цього є політична воля, зауважив Ярослав Романюк.

Голова Верховного Суду України зупинився на конституційних аспектах реформування судової системи, а також необхідності вилучення із законодавства тих положень, які на сьогодні роблять її громіздкою, малодоступною та неефективною. Окремо він звернув увагу на необхідність врахування під час здійснення реформ рекомендацій Венеціанської комісії, Комітету Міністрів ради Європи, Консультативної ради європейських суддів, а також практики Європейського суду з прав людини.

На переконання Верховного Суду України, колектив якого я представляю, – наголосив голова найвищої судової інстанції держави, – суди існують не для суддів та політиків. Суди існують для того, щоби задовольняти потреби людини, яка приходить у суд не з розкоші і не від нудьги. Людина, нагадав Ярослав Романюк, приходить у суд у пошуку справедливості, для того, щоби за допомогою державного судового механізму відновити своє порушене право.

Тож доступ до установи, яка надає судові послуги, має бути простим і доступним для пересічного громадянина, а судові процедури – простими і зрозумілими навіть не для правників. Саме такою ми повинні будувати судову систему, переконаний Голова Верховного Суду України.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк представив урядовий законопроект «Про судоустрій і статус суддів», зупинившись на його новелах, які стосуються покращення доступу громадян до правосуддя, формування суддівського корпусу, складу кваліфікаційних і дисциплінарних комісій, повноважень органів суддівського самоврядування тощо.

У своєму виступі Глава Уряду також підкреслив, що основним елементом справжньої судової реформи в країні повинно бути відновлення повноважень Верховного Суду України та право громадянина на доступ до Верховного Суду України.

Категорія: Діяльність судової влади | Переглядів: 451 | Додав: Прядко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Контакти
Наша адреса:
м. Суми, вул. Береста, 13
тел. 067 5423007
тел. 066 7831615
факс 0542 771747
juristsumy@ukr.net















 
ЗАКОННІСТЬ.ПРОФЕСІЙНІСТЬ.ПОРЯДНІСТЬ.
Конструктор сайтів - uCoz